Потписан споразум о сарадњи “Елвака” и “Фармтека”

Агенције
Потписан споразум о сарадњи “Елвака” и “Фармтека”

Бијељина - Компанија “Фармтек” из Чешке и металопрерађивачко предузеће “Елвако” из Бијељине, које послује у саставу “Бобар групе”, потписали су данас споразум о пословно-техничкој сарадњи, преносе агенције.

- “Елвако” је добра компанија и требају јој овакви уговори. Свако ново и свако очувано радно мјесто нам је битно, а посебно када имамо прилику да са иностраним партнерима отворимо нове фабрике и нова радна мјеста - рекао је премијер Републике Српске Александар Џомбић, који је присуствовао потписивању уговора у Бијељини.

Предузеће “Елвако” обављаће дио производње, сервис и монтажу опреме и технологије за фарме чешког “Фармтека”, који послује у десет европских држава.

Споразум су потписали директор “Елвака” Жељко Малешевић и директор “Фармтека” Петр Колор, а потписивању су присуствовали и министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Српске Мирослав Миловановић и чешки амбасадор у БиХ Томаш Суњог.

Суњог је рекао новинарима да је ријеч о значајном преносу технологије из Чешке, која је усклађена са стандардима ЕУ.

- Фирма из Бијељине радиће по лиценци чешке фирме по новим технологијама, а уговор омогућава и извоз у земље региона, што има огроман значај за Бијељину и Републику Српску - рекао је Суњог.

Предсједник “Бобар групе” Гаврило Бобар рекао је да ће потписивање споразума са чешком компанијом обрадовати пољопривреднике, јер ће имати обезбијеђен сервис, а “Елвако” ће ући у нову производњу и проширити лепезу својих производа.

- Када сам преузео “Елвако” губитак фирме био је већи од вриједности капитала, уложио сам 20 милиона КМ, сачувао раднике, освајамо нове технологије и вјерујем да нас чека свијетла будућност - рекао је Бобар.

Он је подсјетио да “Бобар група” годинама ради на повезивању са европским партнерима и да има уговор са фирмом из Пољске за производњу трактора “Урсус”.

- Производња треба да крене за мјесец дана, истовремено ћемо радити на склапању и усвајању компоненти трактора и вјерујем да ћемо у наредне три године створити услове за отварање 30 нових предузећа у Бијељини у којима ће се производити разни дијелови трактора - најавио је Бобар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана