Потписан Споразум о Јужном току

Глас Српске
Потписан Споразум о Јужном току

СОЧИ - Представници "Србијагаса" и "Гаспрома" потписали су у петак Основни споразум о формирању српско-руског предузећа за реализацију изградње гасовода "Јужни ток", пренијеле су агенције.

Споразум су, у руском љетовалишту Сочи, потписали  генерални директор "Србијагаса" Душан Бајатовић и предсједник Управног одбора "Гаспрома" Aлексеј Милер. "Гаспром" је потписао и споразуме са националним гасним компанијама Грчке, Бугарске и Италије, земаља које се налазе на планираној траси гасовода, а сличан споразум раније је потписан и са Мађарском.

Осим тога, у петак је у Сочију потписан и билатерални споразум Русије и Италије, који су парафирали премијери Владимир Путин и Силвио Берлускони.

Споразум са "Гаспромом" постаће основа за формирање заједничког предузећа те компаније и "Србијагаса" са сједиштем у Швајцарској. Директор "Србијагаса" каже да је сада најважније што овај споразум доказује да планови за изградњу "Јужног тока" нису обустављени.
- С обзиром да је тај посао завршен и са Мађарском и да су при крају разговори са Aустријом, све земље које су биле предвиђене да буду потписнице гасног аранжмана, који ми зовемо "Јужни ток", ће имати потписане уговоре са "Гаспромом" и заиста ово треба схватити као напредак у цијелој причи, као једну гаранцију да ће "Јужни ток", онако како је то било и предвиђено, до 31. децембра 2015. године бити и завршен -  каже Душан Бајатовић.

Дионица гасовода која ће ићи кроз Србију требало би да буде дугачка око 450 километара, а њен капацитет треба да буде већи од 20 милијарди кубних метара годишње.
Студија изводљивости пројекта "Јужни ток" требало би да буде спремна до краја ове године.  

Траса

Како је то пројектом предвиђено, траса гасовода "Јужни ток" полази од руске луке Новоросијск, преко дна Црног мора до бугарске луке Варна, одакле се преко Балканског полуострва, Србије и Мађарске наставља до Aустрије и Италије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана