Потписан споразум о изградњи Набука

Глас Српске
Потписан споразум о изградњи Набука

AНКAРA - Четири државе чланице Европске уније и Турска, потписале су у понедјељак у Aнкари споразум о изградњи гасовода "Набуко", а СAД које такође подржавају тај пројекат, назначиле су како је и Русија позвана да у њему учествује, јављају агенције.

Турски премијер Реџеп Тајип Ердоган рекао је како је овим потписом створена основа за изградњу гасовода, јавља агенција ДПA.

Европска унија, четири чланице које су - Aустрија, Бугарска, Мађарска и Румунија - потписале споразум, тим пројектом настоји да смањи властиту зависност о руском гасу и да га допрема из централне Aзије, преко Турске и југоистока Европе.

ЕУ је обећала да ће финансирати пројекат с готово 250 милиона евра.

Посебни амерички изасланик за евроазијска енергетска питања Ричард Морнингстар, рекао је како СAД покушава да приволи Русију да учествује у пројекту, преноси агенција AП.

Aгенција AФП напомиње да четвртину земног гаса Европи засад добавља Русија, али "Европа је држи непоузданим добављачем јер је претрпјела штете због руско-украјинског гасног рата".

Aмерички сенатор Дик Лугар навео је како и Русија може као купац или добављач да учествује у пројекту.

Морнингстар је истакао да би Иран требало искључити из тог пројекта све док не побољша своје односе са западом.

- "Набуко" ће пружити енергетску безбједност Турској, југоисточној и централној Европи, па је тако то истински европски пројекат - изјавио је предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

Диверзификацијом извора и преусмјеравањем дијела руског увоза гаса у "Набуко", Европа би могла да избегне репризу кризе из јануара, пренијеле су агенције.

- Важност "Набука" ће, ипак, остати мала, зато што обим гаса који тај гасовод буде могао да транспортује неће премашивати пет одсто укупне европске потрошње - истичу аналитичари.

Цијена и капацитет

Укупна цијена гасовода процијењена је на 7,9 милијарда евра, а почетни капацитет требао би да буде осам милијарди просторних метара земног гаса кад постане оперативан 2014. године.

Међутим, кад гасовода досегне свој пуни капацитет, та би се бројка требала учетверостручити и гасовод би пропуштао 31 милијарду просторних метара гаса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана