Потписан Меморандум о сарадњи са водећим економистима

Агенције
Потписан Меморандум о сарадњи са водећим економистима

Сарајево - Представници Централне банке БиХ и Студијског програма југоисточне Европе на факултету Свети Антоније, Универзитета у Оксфорду, потписали су Меморандум о разумијевању којим ће Централној банци БиХ бити омогућен приступ већем нивоу знања, те сарадњи с највећим стручњацима на пољу економије, преносе агенције.

Циљ овог меморандума је да подстакне дубље разумијевање економског развоја у БиХ и југоисточној Европи, и анализирање макроекономских и финансијских изазова с којима се сусрећу земље регије.

У име Централне банке БиХ Меморандум о разумијевању потписао је гувернер ове банке Кемал Козарић, а у име факултета Свети Антоније вршилац дужности декана Розмери Фут - саопштено је из Централне банке БиХ.

Меморандум је потписан јуче у оквиру посјете факултету Свети Антоније Универзитета у Оксфорду, који је водећи регионални академски програм у склопу Центра за европске студије Универзитета у Оксфорду.

На овом факултету одржана је и радионица под називом “Утицај кризе евра и могућности улагања у БиХ”.

На радионици су разматрана питања везана за економију БиХ, презентоване су могућности за улагања, а садржај је подијељен на четири сесије: “Положај БиХ у процесу приступа ЕУ и регионалној сарадњи”, “Утицај кризе евра на финансијску стабилност у БиХ и регији”, “БиХ и регионална сарадња: потенцијали за нови развојни програм” и “Регионална сарадња монетарних власти”.

Ово је био скуп на највишем нивоу, а присуствовали су му представници Централне банке БиХ предвођени гувернером Кемалом Козарићем, нека од највећих имена макроекономске политике из универзитетског свијета, директор Одјељења за истраживања у Централној банци Албаније Алтин Танку, четири бивша, те три садашња гувернера централних банака из регије: Дејан Шошкић (Народна банка Србије), Радоје Жугић (Централна банка Црне Горе), Димитар Богов (Народна банка Македоније).

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана