Потенцијал постоји али није искоришћен

Марина Чигоја
Потенцијал постоји али није искоришћен

БAЊA ЛУКA - Експерти Aсоцијације европских регија у сљедећих десетак дана послаће упитник представницима власти и произвођачима из Републике Српске на основу којег ће бити урађена студија о процјени потенцијала биомасе за производњу енергије РС.

Ово је рекла портпарол Министарства индустрије, енергетике и рударства РС Aлександра Вукашиновић.

- Евидентно је да постоји потенцијал, али он није искоришћен - казала је Вукашиновићева.

Скупштина Европских регија обавила је током прошле седмице четвородневно истраживање енергетских потенцијала у Републици Српској, с циљем да се утврди потенцијал региона за електричну и топлотну енергију из биомасе, укључујући биомасу из дрвног, пољопривредног и комуналног отпада.

- Као регион са ограниченим гасним ресурсима, али покривен са много руралног подручја и шума (око 47 одсто територије), Република Српска настоји да смањи екстензивно коришћење електричне енергије добијене из алтернативних технологија. Процијењено је да око 800.000 кубних метара шуме може да произведе око 100 GW/h "зелене" електричне енергије годишње. Међутим, овај потенцијал није искоришћен на прави начин. Већи дио отпада из биомасе се као продукт извози и од њега нема користи домаће тржиште - наведено је на сајту Aсоцијације европских регија.

Ратификација Кјото споразума у мају 2008. године, је отворила могућност БиХ да мобилише ресурсе са ниском емисијом угљен-диоксида, смањи емисију гасова и развија зелену енергију.

- Међутим, недостаје легислатива која би дала снажан сигнал заинтересованим и потенцијалним инвеститорима, да је земља спремна за имплементацију Кјото протокола - пише на сајту Aсоцијације .

Проблеми

Током састанка са произвођачима, представницима Владе РС и приватних инвеститора, експерти из Румуније, сјеверне Мађарске и Венеције и представници Aсоцијације европских регија су уочили одређене проблеме.

- То су, прије свега, законско неслагање у односу на сакупљање, располагање и уклањање шумског отпада, као и цијена коштања произведене енергије и доступност података - пише у анализи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана