Постоји заинтересованост за производњу индустријске конопље

Срна
Постоји заинтересованост за производњу индустријске конопље

БАЊАЛУКА - У Републици Српској постоји заинтересованост за производњу индустријске конопље, а Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске примило је 10 захтјева за њен узгој, а до сада је издало пет одобрења, речено је Срни у ресорном министарству.

Начелник Одјељења за биљну производњу у ресорном министарству Саша Лалић рекао је Срни да се захтјев за издавање одобрења за узгој индустријске конопље може поднијети најкасније до сутра.

Он је навео да складу са правилником захтјев могу поднијети правна лица, физичка лица и предузетници уписани у Регистар пољопривредних газдинстава - узгајивачи.

"Након добијања одобрења за узгој индустријске конопље, а прије заснивања производње, узгајивач је обавезан да посједује рачун о куповини сјемена индустријске конопље, увјерење о здравственом стању сјемена индустријске конопље, фитосанитарни сертификат", појаснио је Лалић.

Према његовим ријечима, потребно је посједовање и декларације о квалитету сјемена индустријске конопље са видљивим подацима о дорађивачу, односно увознику, количинама и сорти купљеног сјемена, оригинална амбалажу у којој је сјеме било упаковано, те етикета са паковања сјемена.

"Узгајивач којем је Министарство издало одобрење за узгој индустријске конопље пријављује засновану производњу Министарству, Републичкој управи за инспекцијске послове, те Министарству унутрашњих послова Републике Српске", навео је Лалић.

У правилнику се наводи да је узгајивач одговоран за узгој индустријске конопље, а уколико се појаве околности које указују да су биљке или дијелови биљке употријебљени или би могли бити употријебљени за недозвољену производњу дроге, узгајивач је дужан да о томе обавијести надлежни орган унутрашњих послова и инспекцију.

Утврђивање садржаја психоактивних супстанци и других супстанци од којих се може произвести дрога у узорцима индустријске конопље врши се у хемијској лабораторији организационе јединице надлежне за послове вјештачења у Министарству унутрашњих послова Републике Српске.

Код набавке конопље може се увести само сјеме сорти конопље које су уписане у Сортну листу, а процедура за увоз сјемена конопље је иста као и за увоз осталог сјемена пољопривредног биља.

Сорте конопље које су уписане у Сортну листу и које се могу увести су: дијана, флајшманова, хелена, комполти, комполти хибрид т.ц, комполти сарга сзару, марина, те новосадска конопља, наводе у ресорном министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана