Постигнут договор, радници на послу

Маријана Миљић, Фото: В. Стојаковић
Постигнут договор, радници на послу

Бањалука - Сви запослени у предузећу “Енергоинвест - Расклопна опрема” (РAОП) моћи ће од понедјељка да уђу у фирму, а Влада РС ће на сједници у четвртак разматрати приједлог кредитног задужења овог предузећа према Инвестиционо-развојној банци у износу од 11,7 милион КМ.

Министар индустрије, енергетике и рударства Српске Жељко Ковачевић рекао је да је на састанку са менаyментом и синдикатом овог предузећа у петак добио обећање од Управе РAОП-а да се креће у производњу, ревитализацију и развој Расклопне опреме у Источном Сарајеву.

- Због обећања менаyмента приступићемо изради анекса који се односи на кредитно задужење РAОП-а код Инвестиционо- развојне банке РС у износу од 11,7 милиона КМ, а који ће бити разматран у четвртак на сједници Владе РС - истакао је Ковачевић и нагласио да ће бити разматрано и стање у предузећу. 

Предсједник Управног одбора РAОП-а Ранко Убипарип рекао је да предузеће жели да настави производњу, те да уговоре који су потписани реализује до краја.

- Предузеће жели да се Влада РС укључи и контролише свако плаћање из кредитног аранжмана који ће бити реализован - рекао је Убипарип и додао да је у интересу предузећа да сачува раднике и материјална средства.

Убипарип је нагласио да предузеће нема репроматеријала, те ни основних услова за производњу због чега и радници нису на својим радним мјестима.

- Једини разлог забране уласка у предузеће био је да се сачува мир све док се не пронађе неки договор са Владом РС. Производња ће почети чим се реализује прва транша кредита и исплате одређене зараде запосленима - рекао је Убипар.

Он је нагласио да више нема никаквих забране да ико дође на посао.

Предсједник синдиката металске индустрије и рударства РС Тане Пеулић рекао је да РAОП треба опстати и да има све потенцијале за производњу.

- Инсистирамо да се менаyмент предузећа што више ангажује и обезбиједи довољно посла, те да почне исплаћивати заостале плате - рекао је Пеулић.

Он је додао да подржавају напоре Владе РС, која од фебруара покушава пронаћи помоћ за ово предузеће.

- Уколико не дође до кредитног аранжмана дошло би до стечаја предузећа што би био велики губитак за РС и запослене у овом предузећу - истакао је Пеулић.

Према његовим ријечима, у овој години радницима су у три, четири наврата исплаћено само од 150 до 250 марака.

Предсједник Извршног одбора синдиката радника овог предузећа Синиша Милошевић рекао је да је интерес запослених само да раде и да за свој рад добијају плату.

- Већински власник треба да донесе одлуку хоће ли да ради. Очекујемо да ће сви закључци о којима је разматрано бити усвојени на сједници Владе РС - истакао је Милошевић и додао да ће се сви радници у понедјељак појавити у фирми. Милошевић је нагласио да предузеће дугује радницима око 3,5 милиона КМ. РAОП има око 260 радника.

Радницима РAОП-а у четвртак је био онемогућен улазак у фабрику.

Инциденти

Убипарип је рекао да су у претходне двије седмице у кругу ове фирме одвијали инциденти.  

- Један од радника насрнуо је на другог ножем, док је било и физичких насртаја и пријетњи - истакао је Убипарип.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана