Постигнут договор о помоћи Кипру

Агенције
Постигнут договор о помоћи Кипру

Брисел - Министри финансија земаља еврозоне постигли су ноћас договор о исплати помоћи од десет милијарди евра за спасавање банкарског система Кипра и задржавању те земље у еврозони, преносе агенције.

Банка Лаики, друга највећа финансијска институција у земљи, биће подијељена, а депозити већи од 100.000 евра претрпјеће значајне губитке.

Сви депозити мањи од 100.000 евра биће “потпуно гарантовани”.

Европска централна банка раније је одредила понедјељак као крајњи рок за постизање договора и запријетила повлачењем понуде о пружању финансијске помоћи.

Банка Лаики биће подијељена на “добру” и “лошу” банку, а њена квалитетна имовина касније ће бити укључена у Банку Кипра, пренио је Би-Би-Си.

Јерен Дијселблем, предсједник еврогрупе, која окупља министре финансија еврозоне, рекао је на конференцији за новинаре у Бриселу да се овим договором “окончава неизвјесност” у вези са кипарском економијом.

Он је изразио увјерење да је нови договор бољи за кипарски народ од мјера које је кипарски парламент одбио прошле седмице, пошто се фокусирао на двије проблематичне банке, умјесто на цијели банкарски сектор.

Коментатори оцјењују да су ово добре вијести за грађане са мањим депозитима и уштеђевинама.

Демонстранти су узвикивали пароле против ЕУ на протесту испред зграде Европског савјета, у вријеме састанка еврогрупе.

Проценат којим ће бити опорезовани депозити већи од 100.000 евра у банци Кипра биће утврђен у наредним седмицама.

Кључни захтјев Међународног монетаронг фонда био је да за усвајање овог пореза није потребно гласање у кипарском парламенту.

Комесар ЕУ за економске послове Оли Рен изјавио је да “дубина финансијске кризе на Кипру значи да ће ситуација у блиској будућности бити тешка за ову земљу и њен народ”.

Медведев: Наставак отимачине на Кипру

Руски премијер Дмитриј Медведев оштро је данас критиковао договор о спасавању Кипра од банкрота уз значајне губитке које ће претрпјети велики депозитори, међу којима има много Руса.

- Сматрам да се наставља крађа онога што је већ украдено - рекао је Медведев на састанку са члановима Владе.
Москва је забринута због кризе на Кипру, зато што њени држављани држе око 20 милијарди евра у кипарским банкама, пренио је Ројтерс.

Русија је прошле седмице одбила апел Кипра да му упути финансијску помоћ.

Медведев је рекао на састанку са првим потпредсједником Владе да још није познато колике ће губитке претрпјети руски инвеститори.

Он је додао да филијала руске Комерцијалне банке на Кипру неће бити зхаваћена овим мјерама.

- Оно што се сада дешава је добар сигнал онима који намјеравају да премјесте капитал у руске банке. Ми имамо веома стабилне банке - рекао је Медведев.

 

Договор је постигнуит послије вишечасовних напетих разговора између кипарског предсједника Никоса Анастасијадеса и тројке коју чине ЕУ, Европска централна банка и ММФ.

Азијске берзе јутрос су позитивно реаговале на ове информације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана