Постигнут договор о новом буџету ЕУ

Агенције
Постигнут договор о новом буџету ЕУ

Брисел - Лидери ЕУ постигли су договор о седмогодишњем буџету након разговора, који су трајали дуже од 24 часа. "Договор је постигнут. Било је вриједно чекања", написао је предсједник Европског савјета Херман Ван Ромпеј на друштвеној интернет страници "Твитер".

Очекиваним договором испуњен је захтјев сјеверноевропских земаља попут Велике Британије и Холандије које су жељеле штедљивији буџет, док су одржане субвенције за пољоприведу и инфраструктуру, а чему су тежиле Француска и Пољска.

Ово је прво нето смањење у буџету у историји ЕУ и представља уштеду од око три одсто у односу на претходни период од 2007. до 2013. године. Уштеда је остварена у потрошњи у областима од инфраструктуре до администрације и научних истраживања.

У нацрту на којем се током ноћи радило наводи се да буџет за период од 2014. до 2020. године износи 908,4 милијарде евра уз апсолутно ограничење од 960 милијарди евра.

Ово представља смањење од три одсто у односу на прошли буџет из периода од 2007. до 2013. годину и износ је мањи од 973 милијарде евра који је изнијет у новембру и који су одбацили британски премијер Дејвид Камерон и његови истомишљеници, попут Холандије, на самиту који је у новембру окончан без договора.

Европска комисија је прво жељела да доприноси земаља чланица у заједничком буџету износе 1,04 билиона евра, али је Ван Ромпеј ту суму умањио на 973 милијарди евра због неуспјеха новембарског самита, а данас је смањена на 960 милијарди.

Споразум сада одлази у Европски парламент на коначно одобрење, а то је процес који би могао да потраје неколико мјесеци јер су посланици најавили да нису "расположени" за штедњу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана