“Поште Српске” продале само објекат у Бањалуци

Марина Чигоја
“Поште Српске” продале само објекат у Бањалуци

Бањалука - Од девет објеката “Пошта Српске” који су били понуђени на продају, уновчен је само објекат у Бањалуци, док су остале лицитације пропале, јер није било заинтересованих купаца, потврдили су у “Поштама”.

Почетна продајна цијена објекта у бањалучком насељу Кочићев вијенац износила је 72.867 КМ, а с обзиром на то да је документација јуче још увијек стизала у “Поште Српске”, нисмо успјели да сазнамо да ли је за ту суму у понедјељак и продат тај простор.

Директори радних јединица “Пошта Српске” у општинама у којима некретнине нису продате истакли су да је један од разлога за то чињеница да је вријеме годишњих одмора, али да је утицаја имала и неатрактивност објеката.

На продају су, између осталих, понуђени објекат и земљиште у Приједору који коштају 2,8 милиона КМ, те пословни објекат са земљиштем у Козарцу за 295.980 КМ.

- Трошкови одржавања су огромни, иако дио објекта издајемо. Због тога смо га и понудили на продају, али интереса није било - казала је директор Радне јединице за поштански саобраћај у Приједору Јелена Дукић.

На продају је понуђен и пословни објекат са земљиштем у Билећи, чија је почетна цијена износила 986.921 КМ, те пословни објекат са земљиштем у Власеници, који кошта 979.082 КМ.

На продају су били понуђени и стан у Новом Горажду за 54.755 КМ, те недовршени стамбено-пословни простор са земљиштем у Сокоцу, који кошта 768.360 КМ, као и пословни објекат са земљиштем у Сребреници за 893.950 КМ.

За њих није било интересовања, као ни за дио објекта у Источном Сарајеву, који је понуђен за 172.939 КМ.

Ријеч је о објектима површина од 60 до 1.760 квадратних метара, које су “Поште” издавале у закуп или су били празни.

У “Поштама Српске” раније су рекли да су због повећаних трошкова и потребе за уштедама понудили на продају девет објеката широм РС које ово предузеће не користи у цијелости.

Додали су да ово предузеће нема потребу за тим некретнинама, јер њихово одржавање захтијева знатне трошкове.

- Ријеч је већином о некретнинама заједничких служби некадашњег ПТТ-а, чијом продајом неће трпјети ни предузеће нити грађани у овим мјестима. У свим тим општинама и мјестима ће остати друге јединице поштанске мреже, а дио добијеног новца биће искориштен за куповину мањих пословних простора с циљем стварања ефикасније поштанске мреже - казали су у “Поштама”

Додали су да би “Пошта” за све ове објекте, према новом Закону о порезу на непокретности, требало да издвоји знатна средства за плаћање пореза, што у тренутку када се не поштује Закон о поштанским услугама, представља додатно финансијско оптерећење за ово предузеће.

Пословање

“Поште Српске” и ове године наставиле су са негативним пословањем, па је тако губитак у прва три мјесеца 2012. износио више од 230.000 марака.

Губитак “Пошта” у истом периоду прошле године износио је више од 485.000 марака.

“Поште РС” оствариле су у прошлој години нето губитак од 956.668 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана