Пословни форум менаџера РС: Усавршавањем до веће зараде

Жељка Кокот
Пословни форум менаџера РС: Усавршавањем до веће зараде

Бањалука - Сваки менаџер има другачији проблем, од дампиншких цијена до делегирања овлашћења радницима, а највећи изазови са којима се менаџери Српске суочавају су проналажење квалитетног стручног кадра и пореска оптерећења.

Центар за едукацију "Про Едука" из Бањалуке организовао је у овом граду други Пословни форум менаџера РС који је окупио више од 200 руководилаца и менаџера из приватног и јавног сектора, те представника институција са државног, републичког и локалног нивоа. На форуму је закључено да се менаџмент у региону споро и неефикасно прилагођава трендовима и да се менаџери често налазе између супротних, па чак и конфликтних интереса циљних јавности са врло различитим очекивањима. Истакнуто је да су методе рада са људима застарјеле и неефикасне и да су континуирано лично усавршавање, праћење мегатрендова и промјена организационе културе приоритети менаџмента у региону.

- Циљ форума је наставак едукације менаџера која је јако важна с обзиром на све промјене које се дешавају на нашем тржишту - каже Драган Мочевић из Центра за едукацију "Про Едука" и наводи примјере познатих свјетских компанија које су, захваљујући добром лидерству, оствариле импозантне резултате.

- Компанија "Фејсбук" је највећи свјетски медиј иако нема ниједног новинара, "Амазон" је највећи трговац књигама иако нема сопствену књижару, "Алибаба" је највећи продајни портал а нема продавницу, "Убер" је велики такси превозник иако нема ниједно такси возило - објашњава Мочевић.

Директор фирме "Дијалогос стратешке комуникације" из Љубљане Бране Грубан каже да је на овим просторима потребно више самопоуздања и одлучности, што би довело до бржих обртаја у савременом пословању.

- Приоритет у окружењу треба да буде промјена застарјелог стила руковођења рада са људима. Око 70 одсто фирми из Словеније промијенило је пословну стратегију у посљедњих пар година, што је изазвало мањак мотивације запослених - рекао је Грубан и додао да је проблем у организационој култури која смањује продуктивност запослених. Навео је да, према неким процјенама, словеначка привреда годишње изгуби око 400 милиона евра због ниског степена припремљености и посвећености радника да ураде свој дио посла.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да је пословни форум добра прилика за размјену искустава која доприносе развоју привреде.

- Посла и новца у свијету има, али питање је ко је и колико спреман на ризик уласка у иностране послове, док је домаће тржиште сувише мало за дугорочни опстанак компанија -  каже Тривић.

Изазови и трендови

На Форуму је организована и панел дискусија "Изазови за менаџере 2020" током које је било ријечи о најпотребнијим компетенцијама менаџера у наредних пет година, значају комуникационих вјештина, најновијим трендовима у области едукације и личним искуствима из менаџмента.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана