Пословни амбијент најлошијиу региону

Марина Чигоја
Пословни амбијент најлошијиу региону

БAЊAЛУКA - БиХ се налази на 125. мјесту по лакоћи пословања међу 183 земље свијета, што је незнатан напредак у односу на прошлу годину, када је била на 127. мјесту, а најлошије је рангирана од свих земаља у региону.

Ово су показали подаци из заједничке публикације Свјетске банке и Међународне финансијске корпорације "Извјештај о пословању за 2012: Пословање у транспарентнијем свијету".
По лакоћи пословања испред БиХ се налазе Македонија, која је заузела 22. мјесто, Словенија 37, Црна Гора 56, Бугарска 59, Румунија 72, Хрватска 80, Молдавија 81, Aлбанија 82, док се Србија налази на 92. мјесту.

У извјештају се наводи да је БиХ поједноставила добијање грађевинских дозвола потпуном дигитализацијом и реконструкцијом земљишно-књижне управе и катастра, а олакшано је и оснивање предузећа, јер је обавезна употребна дозвола замијењена једноставним обавјештењем о почетку пословања.

Шеф Канцеларије Свјетске банке у БиХ Aнабела Aбреу рекла је на конференцији за новинаре у Сарајеву да је БиХ направила значајан напредак у реформи покретања пословне дјелатности.
- Регулаторне реформе су увијек тешке и за њих треба времена. Власти у БиХ су препознале потребу да унаприједе пословно окружење да би побољшале свеукупну конкурентност привреде у БиХ - казала је Aбреу.

Стручњак за развој приватног сектора међународне финансијске корпорације Ива Хамел истакла је да је сада потребан само један дан умјесто ранијих 15 да се добије дозвола за почетак пословања, док је за добијање пореског броја умјесто ранијих 15 потребно пет дана, што је процес покретања посла смањило за 24 дана.

Додала је да је вријеме за регистрацију имовине смањено са 89 на 15 дана.

Она је нагласила да је према индикатору добијања кредита БиХ веома добра, али да у неким другим областима учинак није задовољавајући, па су тако најтежа питања почетак пословања и добијање грађевинских дозвола.

Ранг-листа земаља региона по лакоћи пословања 

ЗЕМЉA - МЈЕСТО 

БиХ - 125

Македонија - 22

Словенија - 37

Црна Гора - 56

Бугарска - 59

Румунија - 72

Хрватска  - 80

Молдавија - 81

Aлбанија - 82

Србија - 92

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана