Пословне зоне у РС привлаче улагаче

Далиборка Секулић
Пословне зоне у РС привлаче улагаче

БAЊA ЛУКA - Општине Нови Град, Лакташи, Приједор, Козарска Дубица, Градишка, Србац, Петрово, Фоча и Бијељина највише су урадиле у вези са питањем просторног планирања у сврху привлачења инвеститора. Ове општине су спремне просторне ресурсе ставити у функцију пословних зона у РС.

Казао је јуче у Бањој Луци на семинару "Кораци при оснивању пословних зона у РС и проблеми локалних заједница" менаџер Одјељења за пословни развој у Републичкој агенцији за развој малих и средњих предузећа РС Мићо Станојевић. Он је подсјетио да је Влада РС у априлу усвојила акциони план који ће дефинисати активности за развој пословних зона у Српској.

- Aгенција тренутно ради на "мапирању" потенцијалних пословних зона у РС, на основу чега ће се јасно дефинисати обим инвестиција и критеријуми за подстицај које ће обезбиједити Министарство индустрије, енергетике и рударства и Министарство финансија РС. Први подстицаји требало би да пристигну 2010. године, односно да буду интензивирани 2012. године - казао је Станојевић.

Просторним планом РС, додао је Станојевић, приказано је око 60 локација које би требале да представљају пословне зоне. "Мапирање" ће, нагласио је Станојевић, бити завршено почетком септембра када ће бити створена база података за пословне зоне.

Предсједник секције за локални развој Удружења економиста SWOT Бојан Јојић казао је да би придавањем већег значаја пословним зонама, РС могла да постане интересантнија инвеститорима, а самим тим да постане и конкурентна.

- Локалним заједницама би, према процјенама, требало најмање десет евра по квадрату за уређење инфраструктуре и реализацију пројеката - рекао је Јојић.

Фоча

Општина Фоча је међу првим општинама у РС која је схватила значај пословних зона, те ће куповином имовине предузећа у стечају "Маглић" омогућити стварање индустријске зоне. Начелник одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Фоча Раденка Срндовић истакла је да су у току активности да се пронађе шест милиона марака за куповину "Маглића".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана