Пословне зоне покрећу привреду

Маријана Миљић, Фото: А. Чавић
Пословне зоне покрећу привреду

Бањалука - Оснивањем индустријских зона у локалним заједницама у Републици Српској привреда ће добити додатну снагу, а осим тога биће појачан и утицај општина на цијелу економију Српске.

Рекао је ово јуче министар индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић прије презентације пројекта "Подршка оснивању и јачању пословне инфраструктуре за унапређење малих и средњих предузећа", који подразумијева формирање пословних зона у општинама Српске.

- Овај пројекат изузетно је значајан за привреду Српске, а његовом реализацијом Српска ће добити додатну снагу - рекао је Ковачевић и додао да ће пословне зоне у општинама бити додатни покретачи развоја привреде Српске.

- Имплементацијом индустријских зона појачаће се утицај локалних заједница на привредну активност Српске - рекао је Ковачевић и додао да ће се реализација овог пројекта финансирати из ИПA фондова.

Додао је да сви привредници у Српској могу аплицирати за средства из ИПA фондова и реализацију самог пројекта.

Вођа пројекта "Подршка оснивању и јачању пословне инфраструктуре за унапређење малих и средњих предузећа" Вилијам Луис из Ирске рекао је да је први задатак утврђивање планова општина у погледу њихове економске структуре, а слиједи прилагођавање тих планова захтјевима малих и средњих предузећа.

- Трећа фаза реализације пројекта је проналажење средстава, било од међународних финансијских институција или пословних банака, те анализа под којим се та средства могу добити - рекао је Луис и додао да је овај пројекат вриједан 1,5 милиона евра, а период реализације је двије године.

Препреке

Вилијам Луис рекао је да у свакој земљи постоје препреке за развој малих и средњих предузећа, те да сваким даном треба радити на сагледавању могућности за рјешавање тих проблема.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана