Пословна зона замајац развоја Вукосавља

Милијана Латиновић
Пословна зона замајац развоја Вукосавља

ВУКОСАВЉЕ - Изградња пословне зоне уз трасу аутопута коридор 5Ц биће вјетар у леђа развоју Вукосавља, а та милионска инвестиција допринијеће привлачењу инвеститора и отварању нових радних мјеста.

Рекао је то за “Глас Српске” начелник Вукосавља Борислав Ракић, додавши да је у току припрема документације потребне за изградњу пословне зоне.

- Након што обезбиједимо неопходну документацију расписаћемо тендер за израду пројекта. Значај пројекта је немјерљив, имајући у виду и чињеницу да је Посавина препозната као једна од регија у БиХ одакле млади људи махом одлазе трбухом за крухом у земље западне Европе. Због свега тога смо ушли у овај пројекат јер, увјерен сам, на тај начин ћемо привући инвеститоре, отворити нова радна мјеста и задржати школован кадар у нашој општини - казао је Ракић.

Додао је да је изградња пословне зоне планирана на површини од око 30 хектара уз трасу аутопута коридор 5Ц, те да је проблем што општина на тој силазној петљи нема земљишта у свом власништву.

- Имамо неких 200 дунума свог земљишта које није на тој локацији, али јесте уз трасу аутопута. Покренућемо поступак да се прогласи јавни општи интерес и да откупимо тај дио земљишта од мјештана - рекао је Ракић.

Нагласио је да је Вукосавље свега седам минута вожње аутопутем удаљено од Европске уније, те да ће пословна зона “Шимановци” у Србији на неки начин бити огледни примјер овој локалној заједници да на прави начин искористи земљиште поред аутопута.

- Тек ћемо радити процјену земљишта, вриједност идејног пројекта биће око 70.000 марака, а када се узме у обзир и откуп земљишта и све што је потребно, ријеч је о милионском пројекту - поручио је Ракић и нагласио да ће општина обезбиједити комплетну инфраструктуру за све пословне партнере који изразе намјеру да отворе фабрику у Вукосављу.

У овој општини тренутно послује 26 предузећа која запошљавају 200 радника, а производи који настају у тим погонима махом се извозе на европско тржиште.

Ракић истиче да имајући у виду чињеницу да је већина тих предузећа извозно оријентисана, велика помоћ за њих било би смањење или ослобађање царина на увоз опреме и основних средстава за рад.

- За сада углавном метал, ПВЦ и алуминијумска столарија из Вукосавља иду на европско тржиште. Ријеч је о производима врхунског квалитета који задовољавају све европске и свјетске стандарде, а поједине фирме више од 90 одсто производа извозе - истакао је Ракић.

Географски положај општине још једна је предност коју ова локална заједница намјерава да искористи у идућем периоду.  Говорећи о роковима за реализацију пројекта, Ракић каже да с обзиром на то да би изградња трасе аутопута требало да почне у јануару сљедеће године, ни изградња пословне зоне неће почети прије тога.

 Подршка

Борислав Ракић је истакао да је о изградњи пословне зоне разговарао и са предсједавајућим Савјета министара БиХ Зораном Тегелтијом, као и са министром спољне трговине и економских односа БиХ Сташом Кошарцем.

- Подршка је неминовна јер је Вукосавље мала општина која својим капацитетима не може сама ући у овај пројекат, највећи до сада - рекао је први човјек Вукосавља. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана