Пословна зона - шанса за инвеститоре

Aгенције
Пословна зона - шанса за инвеститоре

Бањалука - У Пословној зони Бањалука, која је удаљена два километра од центра града, тренутно ради 80 привредних субјеката,а запослено је 1.700 радника, преносе агенције.

- Пословна зона Бањалука јединствен је привредни субјект у региону са уређеним грађевинским земљиштем. Располаже значајним потенцијалима и ресурсима који омогућавају бављење бизнисом и низом привредних активности - отварањем предузећа и запошљавањем великог броја радника - рекао је директор Пословне зоне Ђурађ Бањац.

Он истиче да у Пословној зони, која је повезана са аутопутевима и жељезницама, долази сваки дан све више нових корисника, који инвестирају своја средства.

Бањац посебно наглашава да је Пословна зона прошле године успјешно пословала, а то је настављено и у овој години.

- Акционим планом Пословне зоне је планирано да се у 2013. години инвестира 600.000 КМ властитих средстава, а инвестиције се крећу од 50 хиљада до 500.000 КМ - наводи Бањац.

Он истиче да је тренутно у току велика инвестиција на адаптацији простора површине 3.000 метара квадратних за отварање новог великог предузећа које ће ове године почети са радом и запослити 200 нових радника.

- Пословну зону су препознали и многи страни инвеститори који су своја предузећа регистровали у Републици Српској, а своје потребе остварили уласком у Пословну зону, у којој су неопходан простор уредили и ставили у функцију - истиче Бањац.

Он појашњава да Пословна зона даје у закуп објекте и земљиште, право грађења, обезбјеђује улазак у заједничке инвестиције и кориштење комплетне инфраструктуре /вода, струја, телекомуникације/ финансијске и савјетодавне у услуге.

Према његовим ријечима, оператер Пословне зоне на једном мјесту за нове инвеститоре омогућава брзу и ефикасну припрему за остваривање пословања кроз испуњавање административних и техничких услова, чиме је ово предност у односу на друге пословне зоне.

- Наша техничка служба детаљно разрађује услове грађења, те планира режим уређења простора и провођење планске документације /моделира простор за нове инвеститоре/, даје опште смјернице за уређење простора, начин прикључка на комуналну инфраструктуру и мјере заштите животне средине, те друге вриједности прописане законом - каже Бањац.

Он додаје да се увелико ради на комплетирању документације о некретнинама кроз рјешавање имовинско-правних односа, што је један од приоритетних задатака пословне зоне.

Према његовим ријечима, Пословна зона у свом власништву посједује 42 хектара земљишта, од чега ја 54.240 метара квадратних површина изграђених пословних објеката, а од тога је 26.000 метара квадратних дато је на располагање корисницима, док је још 136.000 метара квадратних земљишта слободно за градњу нових привредних објеката.

- У Пословној зони већ годинама раде значајни привредни субјекти, државне и научне институције, које су овдје нашле свој пословни интерес - каже Бањац.

Он је позвао све који желе да се баве привредним активностима да дођу у Пословну зону, гдје ће добити све потребне информације о могућностима инвестирања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана