Пословна конференција “ДОРС 2023” одржана у Бијељини: Сектор осигурања одолио свим изазовима

Анита Јанковић Речевић
Пословна конференција “ДОРС 2023” одржана у Бијељини: Сектор осигурања одолио свим изазовима

БИЈЕЉИНА - Сектор осигурања Републике Српске успио је да одоли свим изазовима, упркос сложеним политичко-економским околностима у земљи и региону и у наредном периоду требало би креирати рјешења која ће осигуравајућим кућама обезбиједити већи просперитет.

Закључци су то друге конференције “Дани осигурања Републике Српске ДОРС 2023”, која је у Бијељини окупила више од 200 учесника из БиХ и региона.

Предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање Привредне коморе РС Бојан Поповић казао је да су садашње околности у којима послују осигуравајућа друштва у Српској, али и у читавом региону, изазовне.

- Глобална криза изазвана ратом у Украјини, о којој смо причали и прошле године, још траје и нажалост чини се да се усложњава сукобима на Блиском истоку, климатске промјене и појава суперћелијских олуја о којима смо дуго слушали постале су наша реалност, претња од глобалне рецесије, енергетске кризе и други проблеми су фактори који ће се сигурно рефлектовати и на рад осигурања - рекао је Поповић, оцјењујући да је сектор осигурања одолио свим тим изазовима.

Према његовим ријечима, циљ конференције ДОРС је да окупи људе из струке да би заједничким напорима дошли до рјешења која ће унаприједити пословање.

Министар финансија и трезора БиХ Срђан Амиџић рекао је да сектор осигурања полако заузима мјесто које му припада.

- У данашње вријеме економски живот модерне државе, нарочито тржиште капитала, генерално живот заједнице је незамислив без сектора осигурања и услуга које тај сектор пружа - рекао је Амиџић.

Он је нагласио да друштва за осигурање која послују у БиХ треба да сагледају позитивна искуства колега из региона, посебно из Србије те да заједно са законодавцем и регулаторним институцијама дођу до оптималних рјешења која могу да унаприједе њихово пословање.

- Треба креирати рјешења која ће сектор осигурања подићи са садашњих два одсто БДП-а на бар пет одсто - сматра Амиџић.

Директорица Агенције за осигурање РС Драженка Јањанин навела је да тржиште осигурања Српске карактерише изразито висока конкуренција, али да само једно друштво има учешће на тржишту веће од десет одсто, док ниједно није у зони преко 15 одсто.

- Са друге стране у државама региона можемо видјети да је ситуација супротна, доминирају друштва с појединачним учешћем већим од десет одсто или 15 одсто, а чије заједничко учешће на тржишту је веће од 70 одсто или 80 одсто - прецизирала је Јањанин.

Конференција ДОРС одржана је у организацији Удружења друштава за осигурање РС 19. и 20. октобра.

Пољопривреда

Помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Саша Лалић рекао је да из године у годину апелују на пољопривредне произвођаче да се што више осигуравају усјеве и узимају полисе.

- Министарство је претходних година предузело низ активности кад је ријеч о осигурању, не само кроз субвенцију за полису од 50 одсто. За те намјене ове године издвојили смо дупло више новца него лани, око 1,1 милион КМ.

До сада имамо око 250 поднесених захтјева за осигурање, али сам увјерен да ће их бити много више - рекао је Лалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана