Пословна клима у БиХ се погоршава

Марина Чигоја
Пословна клима у БиХ се погоршава

БAЊAЛУКA - Дуге и компликоване процедуре у вези са регистрацијом предузећа и добијањем грађевинских дозвола и даље су највећи проблеми са којима се страни инвеститори суочавају у БиХ, а ситуација се из године у годину чак и погоршава.

Према подацима из "Бијеле књиге" за 2011. годину коју је израдио Савјет страних инвеститора, неопходни кораци за почетак пословне активности у БиХ захтијевају 12 процедуралних поступака који трају 60 дана.

- У односу на 2009. годину, ситуација се у 2010. години чак и погоршала јер је поступак постао скупљи и комплекснији, прије свега јер одлуке надлежних органа привредног друштва морају бити обрађене код нотара што продужава и поскупљује сам поступак регистрације - наводи се у "Бијелој књизи".

Према извјештају Свјетске банке "Дониг Бусинесс 2011.", БиХ се налази на 139. мјесту по једноставности и брзини добијања грађевинске дозволе, док је прошле године заузимала 136. позицију.

- У складу са "Дониг Бусинесс 2011." утврђено је да инвеститор треба да комплетира 16 процедура за добијање грађевинске дозволе за које је у просјеку потребно око 255 дана - наводи се у "Бијелој књизи."

Поред тога, недосљедност и сложеност система опорезивања и даље представља један од највећих проблема са којима се суочавају страни инвеститори у БиХ, као и неефикасна принудна наплата и бројне општинске таксе.

- Када је у питању једноставност плаћања пореза БиХ се налази на 154. мјесту од укупно 181 земље. Честе измјене закона стварају несигурност за стране инвеститоре - истиче се у овој књизи.

Извршни директор Удружења економиста РС "СЊОТ" Саша Грабовац каже да показатељи свих институција које се баве процјенама стања у БиХ одговарају тренутном реалном стању.

- Чињеница је да наше власти раде на томе да се пословна клима побољша. Међутим, други, посебно у региону, раде много више, тако да ми и ако нешто урадимо, остајемо инфериорни - истакао је Грабовац.

Принудна наплата

Један од проблема на који су у Савјету страних инвеститора указали је и неефикасна принудна наплата преко дужникових банковних рачуна, с обзиром на то да компаније могу имати више трансакционих рачуна код различитих банака, а приликом блокаде само један рачун се блокира, те се дужнику оставља могућност да настави несметано да извршава своје финансијске обавезе преко осталих рачуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана