Пословна клима најгора у БиХ

Марина Чигоја
Пословна клима најгора у БиХ

Бањалука - БиХ је заузела 126. мјесто по условима пословања међу 185 рангираних земаља свијета, и по овом параметру и даље је најгоре пласирана земља у региону.

У најновијем извјештају о условима пословања за 2013. годину (Дуинг бизнис), који су урадиле Међународна финансијска корпорација (ИФЦ) и Свјетска банка, истиче се да је БиХ смањила административно оптерећење за попуњавање образаца и уплату доприноса примјеном електронског система.

Осим тога, олакшала је пренос имовине између пословних субјеката компјутеризацијом пословног регистра.

- Истовремено, БиХ је отежала приступ информацијама о кредитима заустављањем прикупљања кредитних информација о појединцима од стране приватних бироа - наведено је у извјештају.

БиХ је прошле године у извјештају Дуинг бизнис била на 125. мјесту, али је у овој години пала на 126. позицију, јер су на листу уведене још двије земље. Најбоље пласирана земља у региону по условима пословања је Македонија која се налази на 23. мјесту. Иза Македоније се налази Словенија на 35. мјесту, Црна Гора на 51, Хрватска на 84, Aлбанија на 85. и Србија на 86. мјесту.

Гледано по појединачним индикаторима по којима се оцјењују услови пословања, БиХ се по условима за почетак пословне активности налази на 162. мјесту, по времену потребном за добијање грађевинских дозвола на 163, док се по процедурама, времену и трошковима потребним за регистрацију имовине налази на 93. мјесту.

Према индикатору добијања кредита БиХ се налази на 70. мјесту, док је о питању заштите инвеститора сврстана на 100. позицију. Када је у питању плаћање пореза, БиХ је на 128. мјесту, док је по процедурама, времену и трошковима потребним за прикључење струје заузела 158. мјесто. По индикатору трговине са иностранством, односно документима, времену и трошковима потребним за увоз и извоз БиХ се налази на 103. мјесту, док је по спровођењу уговора на 120. мјесту.

Најбољи Сингапур

У извјештају се истиче да у свијету већ седму годину заредом по условима пословања предњачи Сингапур, а прате га Хонгконг, Нови Зеланд, СAД, Данска, Норвешка, Велика Британија, Република Кореја, Грузија и Aустралија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана