Послове одбијају због мале зараде

Нада Вранковић
Послове одбијају због мале зараде

БAЊAЛУКA - Мала зарада, рад на терену, неодговарајуће радно вријеме, неплаћен пробни рад, неплаћени путни трошкови, рад на проценат, неодговарајућа квалификација, те рад изван мјеста боравка разлози су због којих поједини незапослени у Републици Српској одустају од послова који им се понуде.

- Незапослено лице које неоправдано одбије понуђено запослење у мјесту пребивалишта или на удаљености до 50 километара, а које одговара његовим квалификацијама и радним способностима брише се са евиденције Завода за запошљавање и не може се у идућих 12 мјесеци пријавити Заводу - истакла је в.д. директора Завода за запошљавање РС Гордана Латиновић.

Додала је да су од почетка ове године због одбијања послова са листе Завода избрисана два лица, а у истом периоду прошле године осам лица.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић истакао је да се дешавало да незапослени одбију послове због услова које нуди послодавац.

- Има и оних који се воде на евиденцији Завода за запошљавање РС, преко којег имају остварено здравствено осигурање, али раде негдје на црно јер им се тако више исплати. Многи се воде тиме да им је уносније да раде за дневницу, јер ако се запосле постоје шансе да им послодавац не исплати оно што су зарадили - нагласио је Милић.

Додао је да такви проблеми урушавају здраву привреду, а поготово онај дио који највише трпи посљедице попут грађевинског и привредног сектора.

Најчешће се одбијају теренски послови и они за које се не тражи одређена стручна спрема.

Синдикат

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић истакла је да је основни разлог за одбијање посла мала плата или се дешава да посао не одговара самој квалификацији радника.

- Неки радници често калкулишу око тога шта им је боље и тиме се и руководе. У ситуацији када има 150.000 незапослених, сваки посао који обезбјеђује примање потребно за егзистенцију је нешто што не треба одбијати - навела је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана