Послове и даље „склапају на ријеч“

Данијела Бајић
Послове и даље „склапају на ријеч“

БАЊАЛУКА - Упркос препорукама да се прије склапања послова са новим партнерима компаније добро распитају с ким покрећу бизнис, многи привредници и у кризним временима вјерују “на ријеч”, што показују и подаци Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) која је ове године издала свега 20 бонитета.

Бизнисмени ријетко приступају провјерама иако би на тај начин могли да спријече настанак великих проблема због којих изгубе новац те су приморани да затварају фирме, а у прилог томе говори и податак да је АПИФ лани издао 25 бонитета, док је годину раније на њихову адресу стигло 19 захтјева.

У АПИФ-у истичу да је провјера бонитета потенцијалних, али и сталних пословних партнера од стране домаћих привредних друштава далеко од задовољавајућег нивоа.

- Пословни субјекти се излажу ризику у склапању послова, што може довести до проблема у наплати потраживања и угрожавања ликвидности пословања. С друге стране, у модерном пословању у развијеним земљама провјера бонитета потенцијалног пословног партнера је нешто што се подразумијева - истакли су у АПИФ-у.

Додали су да управо због тога константно указују домаћим привредним друштвима да прије доношења пословних одлука и склапања послова, али и током пословања провјере бонитет својих пословних партнера.

- У суштини, оцјена кредитног бонитета представља процјену способности измирења обавеза привредног друштва о року доспијећа, утврђену на основу посебног модела вредновања финансијских принципа пословања привредних друштава, заснованог на примјени финансијске анализе и статистичког мониторинга у виду Бон1 и Бон2 - казали су у АПИФ-у.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић казао је за “Глас” да у Српској још није заживјела пракса провјере бонитета привредних друштава, због чега би било добро да се о овој теми више говори.

- Пракса је да људи улазе у одређене послове без провјере. Дешава се да неки упадну у финансијске тешкоће и за собом вуку пословне партнере. Вријеме на тржишту је турбулентно и до 70 одсто компанија које су прије десет година у свијету биле међу најзначајнијима данас ни не постоји - казао је Рачић.

Додао је да потврде о бонитету, поред АПИФ-а, издаје и Привредна комора, као и многе друге комерцијалне агенције, а на информације се чека свега неколико дана.

Реално вријеме

Према ријечима директора Уније послодаваца РС Саше Аћића, велики број компанија историју пословања будућих пословних партнера тражи од специјализованих компанија које, како тврди, обрађују финансијске податке и испоручују их фирмама по захтјевима које саме креирају.

- Прије доношења пословне одлуке јако је битно да имате тачне и најновије информације о клијенту. Добар примјер је Агенција за привредне регистре АПР у Србији, гдје, на примјер, имате у реалном времену информације о блокади рачуна - казао је Аћић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана