Пословање “Дестилације” и ове године у знаку борбе за тржиште

Данијела Бајић
Пословање “Дестилације” и ове године у знаку борбе за тржиште

ТЕСЛИЋ - Како би одржала ликвидност, теслићка “Дестилација” била је приморана да се задужи за три милиона марака, а ситуација у овом предузећу и даље је неизвјесна с обзиром на црне прогнозе које стижу из Европе.

Пословање овог предузећа још прошле године уздрмала је криза на европском тржишту, а директор Зоран Шкребић казао је за “Глас Српске” да је ситуација и даље турбулентна.

Према његовим ријечима, ова фирма је успјела да сачува производњу, што је, каже, најбитније.

- У протеклом периоду смањили смо број радника, али не на начин да смо их отпуштали, него смо престали са запошљавањем нових и нисмо продужавали уговоре људима који су били на одређено. Тренутно у нашој фирми раде 294 радника - казао је Шкребић.

Додао је да је кризу додатно продубио велики скок минималне плате у Српској.

- Тај трошак за нас је превисок, посебно у вријеме када је смањена привредна активност, односно тржиште. Ми смо из тог разлога морали да подигнемо кредит за одржавање ликвидности, односно да бисмо могли финансирати залихе дрвета, али и редовне активности што се тиче пословања - истакао је Шкребић.

Оно чиме би се, каже, могли похвалити јесте то да и у овим тешким временима и даље редовно исплаћују све плате и обавезе.

- Обавезе измирујемо редовно уз, наравно, велика одрицања и уштеде на свим могућим пољима у пословању. Ове године два дешавања у Европи су подстакла тражњу, а то су Европско фудбалско првенство у Њемачкој и Олимпијске игре у Француској. Међутим, постоје најаве да ће крајем трећег квартала и почетком четвртог доћи до великог пада потражње на тржишту Европске уније, што ће нашој привреди произвести додатне проблеме - казао је Шкребић.

Када би, каже, веће фирме радиле само за домаће тржиште, не би имале довољно посла ни за мјесец дана.

- Ми смо директно зависни од тржишта Европске уније, односно наших иностраних партнера. И уколико дође до поремећаја код њих, можемо очекивати сличан сценарио - рекао је Шкребић.

Када је ријеч о земљама у које “Дестилација” пласира своје производе, Шкребић истиче да су Србија, Хрватска, Аустрија, Њемачка и Швајцарска остале њихова главна тржишта.

- Међутим, на све и једном тржишту је смањена потражња. Покушавамо направити диверзификацију продаје наших производа како не бисмо били зависни од поремећаја на тржишту. Међутим, то није баш лако - казао је Шкребић.

Додао је да тренутно у понуди имају дрвени угаљ, брикет дрвеног угља и сирћетну киселину.

- То су наша три производа која пакујемо у различитим облицима и продајемо - истакао је Шкребић.

Сировина

Зоран Шкребић казао је да су претходних година имали проблема са набавком основне сировине, што се ове године промијенило.

- Имам податке од 2010. године и са сигурношћу могу да кажем да сада имамо рекордну набавку основне сировине - казао је Шкребић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана