Пословање Аеродрома РС у 2016. години без већих осцилација

Маријана Миљић
Пословање Аеродрома РС у 2016. години без већих осцилација

Бањалука - Предузеће "Аеродроми РС" прошлу годину завршило је у плусу од 288.621 марку, што је скоро исти резултат као годину раније, а већа добит изостала је због нереализације неких планова, прије свега у области карго саобраћаја.

Приходи, али и расходи "Аеродрома РС" у 2016. години имали су тенденцију пада. Укупни приходи износили су три милиона марака, што је за скоро 840.000 мање у односу на 2015. Скоро идентична ситуација је и на расходовној страни која је у 2016. тежила 2,7  милиона, а годину раније 3,5 милиона марака.

Највише новца предузеће је лани зарадило од својих услуга и то 2,9 милиона КМ, док се годину раније по том основу слило 3,8 милиона.

Када је ријеч о трошковима, највећи се односе на издвајања за зараде, накнаде и остале личне расходе, који су у 2016. години били 1,3 милиона марака, што је за 139.000 мање у односу на 2015. годину. "Аеродроми" су на крају прошле године запошљавали 55 радника, што је за пет мање него годину раније.

Дугорочне обавезе "Аеродрома РС"  на крају прошле године износиле су 2,4 милиона, а годину раније 965.050 марака, а акумулирани губитак лани је достигао 5,4 милиона КМ.

Директор "Аеродрома РС" Мирослав Јањић рекао је да је планом пословања било предвиђена већа добит предузећа, али да нису реализовали све зацртане планове.

- Приходи су пали јер нисмо успјели да реализујемо задате планове који се односе на карго саобраћај. Управо због тога морали смо да смањимо и све трошкове како бисмо на крају имали позитиван резултат. Приходи су углавном остваривани само по основу реализованог лета Бањалука – Београд, али и осталих  аеродромских услуга - казао је Јањић.

Инвестиције

Предузеће се у септембру прошле године задужио за седам милиона марака код Инвестиционо-развојне банке РС, како би реализовао зацртане инвестиције. Новац је планиран за израду просторно-планске документације аеродрома, карго објекта површине 1.350 квадратних метара, али и реконструкције постојеће аеродромске зграде. Сви ови пројекти требало би да буду реализовани до краја године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана