Послодавци објаснили како до већих плата

Данијела Бајић
Послодавци објаснили како до већих плата

БАЊАЛУКА - Кроз повећање аутоматизације производних процеса и технолошки развој привреде Републике Српске брзо се мора радити и на повећању рентабилности рада како би економија могла да одговори глобалним изазовима који се гомилају.

Закључено је то у петак на округлом столу “Стање економије - изазови и перспективе” који је Унија послодаваца Републике Српске организовала у Бањалуци.

Предсједник Уније Зоран Шкребић рекао је да је, с циљем превазилажења кризе која је пренесана из западних земаља, потребно припремити стратегију развоја Републике Српске како би сва привредна друштва знала у ком смјеру да врше реалокацију улагања да би била конкурентна.

- Прије израде те стратегије потребне су нам смјернице за развој привреде Републике Српске. И то су само неки од наших закључака који ће бити упућени Влади Републике Српске, као и позив да се повећа динамика разговора како би се повећала конкурентност домаћег тржишта - казао је Шкребић.

Према ријечима предсједника Конфедерације синдиката Републике Српске Жељка Тепавчевића, овај округли сто био је још једна прилика за јачање дијалога у Српској, али и позив Влади да се укључи у социјални дијалог.

- Сматрамо да се са утврђивањем најниже плате мора поштовати струка и учинити детаљне анализе, гдје очекујемо подршку академске заједнице, али и створити законски оквир у којем би се кретали преговори социјалних партнера - рекао је Тепавчевић.

Професор Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Марко Ђого истакао је да повећање најниже плате, ипак, није довело до отпуштања радника онолико колико је очекивано.

 - Истраживања указују и на потребу да се експертски тим укључи у разматрање економске ситуације и да се на основу објективних показатеља убудуће доносе одлуке о минималној плати. То је корисно и за побољшање социјалног дијалога - рекао је Ђого.

С друге стране, професор Економског факултета Универзитета у Бањалуци Стево Пуцар сматра да дугорочно одрживог повећања плата нема без технолошког развоја и повећања додатне вриједности производа које стварамо.

- Ако не стварамо већу вриједност, нема ни повећања укупног стандарда и плата. Наша економија је тренутно таква да у односу на земље у региону имамо најнижу продуктивност која, у ствари, говори о нашој способности до производимо додатну вриједност у производима и услугама - кказао је Пуцар.

ТРЕБИЊЕ

Округлом столу у Бањалуци претходио је и догађај у Требињу, гдје је три дана раније представљен споразум “За будућност Српске”, а кроз дискусије су размотрене могућности постизања друштвеног договора о кључним економским и социјалним питањима у нашој заједници.

Циљ представника Уније послодаваца РС и Конфедерације синдиката РС био је да се кроз дијалог препознају структурни економски и социјални изазови, као и прилика за убрзану трансформацију економије и бољи животни стандард радника у нашој заједници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана