Послодавци ФБиХ: Ограничити раст цијена електричне енергије за привредна друштва

Срна
Послодавци ФБиХ: Ограничити раст цијена електричне енергије за привредна друштва

САРАЈЕВО - Удружење послодаваца Федерације БиХ упутило је предсједавајућем Представничког дома Парламента ФБиХ Мирсаду Заимовићу и свим посланицима иницијативу за хитно доношење закључка којим ће бити наложено федералној Влади да донесе одговарајуће одлуке којима ће ограничити раст цијена електричне енергије за привредна друштва.

У приједлогу закључка затражено је да Представнички дом Парламента ФБиХ на сједници планираној за 21. децембар наложи федералној Влади да хитно предузме потребне мјере и посредством управљачких одбора у јавним електропривредним предузећима у том ентитету донесе одговарајуће одлуке којима ће ограничити раст цијена електричне енергије за привредна друштва која се не снабдијевају у оквиру универзалне услуге.

Циљ је заштита индустријске производње, очување радних мјеста и конкурентности привредних друштава из ФБиХ, те спречавања даљих поремећаја у ланцу снабдијевања грађана у ФБиХ.

- У том смислу, повећање цијена електричне енергије за појединог купца електричне енергије у 2022. години не смије бити веће од 20 одсто у односу на уговорну цијену за снабдијевање електричном енергијом коју је тај купац имао 1. септембра 2021. године - наводе из Удружења послодаваца ФБиХ.

Из овог удружења наводе и да су привредна друштва у ФБиХ /индустрија и остали купци који се не снабдијевају у оквиру универзалне - јавне услуге снабдијевања електричном енергијом/ од Јавног предузећа Електропривреда БиХ почели да добијају приједлоге уговора за снабдијевање електричном енергијом у идућој години са цијеном која је 200 до 300 одсто већа од овогодишње.

У саопштењу се наводи да је, према информацијама којима Удружење послодаваца ФБиХ располаже, а и према јавно доступним информацијама, за индустријске купце у Републици Српској најављено повећање цијене електричне енергије 10 до 15 одсто, за разлику од Електропривреде БиХ која повећава цијену за 300 посто.

- Утицај оваквих цијена на конкурентност привредних друштава из ФБиХ у поређењу са привредним друштвима из Републике Српске је катастрофалан - указује се у саопштењу и подсјећа на чињеницу да је просјечна цијене електричне енергије у 2021. години за индустријске купце у Републици Српској приближно 20 одсто нижа него у ФБиХ.

Из Удружења послодаваца ФБиХ упозоравају да ће повећање цијена електричне енергије за 2022. годину већину послодаваца довести у ситуацију коју неће моћи да превазиђу због чега ће бити приморани да гасе производњу и отпуштају раднике.

У саопштењу се напомиње да ће за послодавце који произведену робу пласирају на домаће тржиште једини начин за опстанак бити повећавање цијене крајњих производа за пласман на домаћем тржишту, што ће се знатно одразити на све остале животне токове у ФБиХ.

- Раст цијене излазних производа директно ће се одразити на грађане ФБиХ, јер ће цијене у малопродаји порасти, а и на извозну конкурентност привредних друштава, чиме је опет угрожен њихов рад - указује се у саопштењу.

Из Удружења послодаваца ФБиХ додају да нема никакве сумње да ће овакво поскупљење имати катастрофалне посљедице за највећи број грађана ФБиХ и да ће довести до мање радних мјеста, мањих плата, мањег изазова, веће инфлације, нижег стандарда грађана и повећања броја одлазака младих из БиХ.

У саопштењу се напомиње да је овај закључак привремена мјера и важи само за 2022. годину да би се омогућило привредним друштвима из ФБиХ да преброде пост-ковид период, стабилизују производњу и сачувају радна мјеста, те спријечило урушавање система индустријске производње у ФБиХ. Удружење послодаваца тражи да овај закључак ступи на снагу даном доношења.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана