Посљедице суше огромне - заједно до рјешења проблема

Aгенције
Посљедице суше огромне - заједно до рјешења проблема

Бијељина - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић сматра да је овогодишња суша на усјевима оставила огромне посљедице у Српској, те да су процјене пољопривредних произвођача и Министарства подударне.

"Покушали смо да разговарамо и промијенимо мишљења о могућим мјерама које би требало предузимати, имајући у виду да су штете такве размјере да се не могу надокнадити, а могу се једним дијелом ублажити", рекао је Мирјанић након састанка са представницима удружења пољопривредних произвођача Семберије и руководством Пољопривредног добра /ПД/ "Семберија" Ново Село.

Он је нагласио да је много битније да се предузму одговарајуће мјере да би се олакшало заснивање нове производње.

Мирјанић је истакао да је са пољопривредним произвођачима договорено да за преостали дио субвенција за ову годину искључиву предност треба да има производња, а ванпроизводне намјене које су подржаване у претходних неколико година да буду одгођене за наредни период.

"Предложићемо да се уведе жплави дизелж за јесење радове и то ће за неколико дана бити предложено Влади Српске, као што ћемо предожити и увођење премије за пшеницу у сљедећој години", рекао је министар пољопривреде, шумарства иу водопривреде Српске.

Он је навео да ће Министарство сугерисати да пољопривредни произвођачи ступе у контакт са прерађивачима кад је ријеч о заснивању нове производње пшенице, те напоменуо да би у том случају пољопривредници добили премију, а прерађивачима би могао бити обезбијеђен дио обртних средстава по повољним условима како би заједно са произвођачима планирали и уговарали производњу у сљедећој години.

"Ово су мјере које би требало примјењивати у наредном периоду у пољопривреди и прехрамбеној индустрији у Републици Српској", рекао је Мирјанић.

Он је подсјетио да је успјешно обезбијеђен дио обртних средстава за откуп пшенице, што је, како је оцијенио, апсолутно добро завршен посао.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске најавио је и разматрање модалитета рјешавања проблема дуговања пољопривредних произвођача.

"Неопходно је прво сачинити биланс, пресјек стања, па онда кренути у рјешавање овог проблема", рекао је Мирјанић у Новом Селу код Бијељине.

Према његовим ријечима, неопходно је заједнички радити на свим питањима, санирати постојећу штету, те отворити перспективу за наставак нове производње у којој треба сви добро да се разумију.

Координатор Асоцијације удружење пољопривредника Семберије /АПУС/ Ристо Арсеновић изразио је задовољство данашњим састанком са министром Мирјанићем, оцјењујући га веома квалитетним.

"Изашли смо са конкретним приједлозима на која ћемо добити конкретан одговор за 20-ак дана. Тражимо да се отпише дуговање за здравствено осигурање за 2013. годину, да се отпише дуг за минерално ђубриво из 2012. свим регистрованим пољопривредним произвођачима, као и да се буџет за идућу годину повећа за 30 одсто", рекао је Арсеновић.

Након састанка са пољопривредним произвођачима Семберије, министар Мирјанић састао се са представницима бијељинске Шећеране а потом ће обићи и погоне Пољопривредне индустрије "Сава".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана