Посљедице глобалне финансијске кризе

Глас Српске
Посљедице глобалне финансијске кризе

ЛОНДОН - Директни губици свјетске економије усљед текуће финансијске кризе биће 2,8 билиона долара, процијенила је Банка Енглеске (BoE) у јуче објављеном "Стабилизационом извјештају", јавио је Танјуг.

Експерти BoE су у најновијој прогнози увећали за сто одсто  раније процијењене губитке који су у глобалној привреди настали усљед разорних посљедица финансијских потреса. BoE, која у Великој Британији обавља улогу централне банке, је у мају процијенила да ће банке и друге финансијске организације, које су највише страдале у кредитној кризи, исказати губитке од 1,4 билиона долара.

Стручњаци BoE сматрају да ће се ризичан период у свјетском финансијском систему продужити, уз јачање кризе у неким критичним секторима.

Хеy фондови, који су посебна врста инвестиционих фондова и дјелују у знатно слободнијем регулаторном амбијенту у односу на обичне инвестиционе фондове, са могућношћу да осим посједа акција и обвезница, улажу у све што менаyери процијене да ће донијети зараду, у извјештају BoE оцјењују се као најризичнији дио финансијског сектора. У досадашњем току кризе се показало да власници хеy фондова највише осјећају недостатак кредитних средстава, и то би, према оцјени експерата, могло додатно да заоштри и иначе тешку ситуацију у глобалном финансијском систему.

У свијету, сада, према подацима из америчких извора, ради најмање осам хиљада хеy фондова чији инвестициони капитал се процјењује на 1,4 билиона долара. Док неки од тих фондова и даље остварују замашне профите, други су у губицима, што изазива велике проблеме.

Осигуравајуће компаније су, такође, према анализи BoE, у великим тешкоћама, јер се у тим финансијским организацијама  налази значајна количина хартија од вриједности поријеклом са колапсног хипотекарног тржишта СAД.

Централне банке

Централне банке и владе најмоћнијих и низа других земаља у свијету су, како се наводи у анализи BoE. у току минулих шест мјесеци уложиле око осам билиона долара да би стабилизовале финансијско тржиште и спријечиле иначе неминовну пропаст низа великих банака и других компанија. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана