Послије укидања царина цијене горива остале исте

Марина Чигоја
Послије укидања царина цијене горива остале исте

БAЊAЛУКA - Иако су царине на поједине врсте нафтних деривата из Европске уније 1. јануара смањене или потпуно укинуте, власници бензинских пумпи у Републици Српској нису снизили цијене горива.

Предсједник Удружења власника бензинских пумпи РС Војин Митровић рекао је да ће идуће седмице бити одлучено да ли ће и за колико гориво појефтинити.

- Aко би цијена нафте остала на садашњем нивоу, идуће седмице гориво у Републици Српској могло би да појефтини за око три фенинга - рекао је Митровић и додао да се због празника и нерадних дана на бензинским пумпама још увијек продаје гориво из залиха, те да због тога у првим данима нове године није дошло до снижења цијена.

Од 1. јануара у БиХ су укинуте царина на увоз дизел горива и безоловног моторног бензина са октанским бројем 95 или већим, те на лож-уље екстра лако из Европске уније.

Истовремено је царинска стопа на увоз безоловног моторног бензина са октанским бројем мањим од 95 смањена са шест на четири одсто.

Секретар Покрета потрошача Републике Српске Драгован Петровић истакао је да у формирању цијена горива у Српској већ дуже вријеме влада "посебна политика".

- Када су цијене нафте на свјетској берзи значајно падале, домаћи трговци горивом своје су дјелимично снижавали, али када цијене расту брзи су да деривате поскупе. Јасно је да у ту нема никаквог реда - казао је Петровић.

Додао је да у ову област ни држава неће много да се уплиће.

- Aко и цијене горива идућих дана и буду снижене за три фенинга, како се најављује, то ће сигурно убрзо бити компензовано у неком будућем поскупљењу. Ово снижење је потпуно занемарљиво - рекао је Петровић и додао да укидање царина и на остале производе не доноси појефтињења, јер трговци ову разлику задржавају за себе.

Потрошачи, додаје, од укидања царина, нису добили ништа.

Цијене горива у Српској тренутно се крећу од 1,95 до 2,15 у зависности од врсте и мјеста гдје се продаје.

Домаћи произвођачи

Први замјеник директора Оптима групе Славко Шћепановић каже да су домаћи произвођачи доведени у незавидан положај укидањем царина на нафтне деривате, посебно ако се има у виду да су они изложени бројним баријерама при извозу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана