Посланици Европског парламента бојкотују преговоре

Агенције
Посланици Европског парламента бојкотују преговоре

Брисел - Европски парламент саопштио је данас да ће бојкотовати разговоре са владама ЕУ за финализацију буџета европског блока за 2013. годину због спора о захтјеву за додатних девет милијарди евра за овогодишњу потрошњу, јавиле су агенције.

Преговарачи обје стране треба да се састану касније током дана да би покушали да постигну договор прије поноћи, када истиче рок.

- Преговарачи Европског парламента неће присуствовати састанку Европског савјета о буџету за 2013. године, јер нема договора међу земљама чланицама о додатном износу у буџету за текућу годину - наводи се у саопштењу предсједника Европског парламента Мартина Шулца.

Извор из Европског парламента рекао је да је једини начин за наставак разговора уколико владе ЕУ у посљедњи час изнесу "конструктиван приједлог" којим би био покривен мањак у овогодишњем буџету.

Европска комисија наводи да је додатни новац неопходан ради избјегаванја мјера штедње за фондове ЕУ за пројекте образовања, инфраструктуре и истраживања.

Спор је, такође избио и око 670 милион евра помоћи ЕУ за италијански регион Емилија Романа, који је почетком године погођен земљотресом.

Владе инсистирају на томе да ће испоштовати преузете обавезе упркос недостатку договора о начину исплате.

Уколико не буде постигнут договор о буџету за 2013. године до поноћи, Европска комисија ће морати да изради нацрт новог приједлога буџета.

Европска комисија и Европски парламент захтијевају буџет од 138 милијарди евра за 2013. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана