Посла има за хиљаде радника

Маријана Миљић
Посла има за хиљаде радника

Бањалука - Дрвопрерађивачи у Српској пласирањем својих производа у иностранство поправљају дефицит извоза РС, а поред тога ова привредна грана представља шансу за додатна запошљавања и смањење броја незапослених и за 4.500.

Директор "Гросист" фирме из Приједора, која израђује дрвене куће, Ратко Мацановић рекао је да је криза посљедњих година довела дрвопрерађиваче у неповољан положај, али да је дрвопрерада једина грана у РС која је суфицитна.

- Око 50 одсто својих производа фирме из ове привредне гране пласирају у иностранство - рекао је Мацановић и додао да надлежне институције придају мало пажње фирмама из области дрвопрераде.

Истакао је и да су фирме из ове привредне гране у посљедњих пет година много новца инвестирале у дрвопрераду, у објекте, машине, али и људске ресурсе.

- Све ове активности преузете су како бисмо постали конкуренти многим фирмама у окружењу. Дрвопрерађивачи су једина суфицитна грана која може да запошљава додатне раднике. У дрвопреради ради око 8.000 људи, а ова привредна грана може још да запосли око 4.500 радника - рекао је Мацановић и додао да су шансу за нова запошљавања створиле инвестиције дрвопрерађивача.

Он сматра да је стратегија дрвне индустрије проблем свих, како Владе, тако и "Шума РС", али и факултета и свих осталих  релевантних институција које треба да допринесу бољем положају   дрвопрерађивача.

Директор фирме "Петропројект" из Братунца, која се бави производњом грађевинске столарије и елемената, Јанко Петровић, рекао је да на тржишту Српске добро пролазе само они дрвопрерађивачи који су фокусирани на извоз.  Напомиње да је у посљедњем периоду снабдијевање дрвопрерађивача сировинама од стране "Шума РС" побољшано.

Према Петровићевим ријечима, положај дрвопрерађивача у РС могао би се побољшати издвајањем више новца за подстицаје извоза и добре производње или пак смањењем даџбина и такси.

Каже да је "Петропројект" стабилна фирма, али да се у посљедње вријеме ипак осјети недостатак ликвидних средстава.

Директор фирме "Бор" из Градишке Милена Врховац истакла је да РС има добре шансе и предиспозиције када су у питању дрвопрерађивачи. 

- Већина дрвопрерађивача извозно је оријентисана, што доприноси и смањењу дефицита извоза и побољшању слике РС - рекла је Врховчева и додала да је дрвопрерађивачима потребан и већи број стручних људи који се разумију у нову технологију, која је све више заступљена у овој грани привреде.

Наглашава да је такође потребно да се поједностави процедура добијања подстицајних средстава, која је јако компликована.

- Дрвопрерађивачи не треба да се боје конкуренције, већ треба да се отварају према Европи и њеним тржиштима -  рекла је Врховчева.

Пенали

Дрвопрерађивачи истичу да би шумска газдинства требало да поштују рокове испоруке сировина, како они не би каснили у испоруци својих производа купцима и били доведени у ситуацију да плаћају пенале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана