Посла било само за службенике

Марина Чигоја
Посла било само за службенике

Бањалука - У БиХ је у прошлој години без посла у просјеку остајало осам радника дневно, а највише запошљавања било је у јавној управи, показује анализа сајта специјализованог за економију "makroekonomija.org".

Највише људи у 2012. остало је без посла у грађевинарству, док је број запослених највише растао у јавној управи.

- По десет радника дневно губило је посао у грађевинарству, по шесторо у прерађивачкој индустрији и трговини, по троје у хотелима и ресторанима. Истовремено је повећаван број запослених у јавној управи и то за шест лица дневно, а у пословима са некретнинама и пословним услугама за четири дневно - наглашава се у анализи.

Раст броја запослених забиљежен је и у здравству, гдје су дневно у просјеку запошљавана четири радника, као и у образовању и рударству, гдје су посао сваког дана добијала по два лица.

Економски аналитичар Зоран Павловић истакао је за "Глас Српске" да је ово један од најпоразнијих података.

- Према свим показатељима стања у којем се тренутно налази БиХ, ови подаци би требало да буду обрнути. То значи да би требало да се смањује број радника у администрацији, а знатно повећава запосленост у производном сектору и то би били охрабрујући подаци за ово кризно стање у коме се налазимо. Невјероватно је да број радника у администрацији "буја", јер то само ствара нове препреке бизнисима - казао је Павловић.

Нагласио је да ће смањивање плата у јавном сектору, због недостатка новца у буџету, сигурно бити настављено.

- На крају ће недостатак средстава у буџетима, јер нема прилива који могу да финансирају толику администрацију, условити и смањење личних доходака и отпуштање. Налазимо се у ситуацији када не постоји никакав реалан основ да администрација "буја", поготово увођењем информационих технологија које су значајно смањиле бирократске процедуре - истакао је Павловић.

Регион

Поредећи земље у окружењу, аналитичари сајта "makroekonomija.org" навели су да је у 2012. години број запослених у односу на годину раније повећан само у Црној Гори и то за 3,1 одсто. Број радника у БиХ мањи је за 0,4 одсто, Србији за 0,9, а у Хрватској и Словенији за по 2,2 одсто.

- То значи да је у просјеку у Црној Гори дневно повећаван број запослених лица за 14, а смањиван је у БиХ за осам, у Србији за 43, Словенији за 50 и у Хрватској за 83 лица - наводи се у анализи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана