Поскупљују луксузне некретнине

Глас Српске
Поскупљују луксузне некретнине

БЕОГРAД - Цијене најтраженијих некретнина на свјетском тржишту су од почетка ове године до јуна порасле за 6,8 одсто, док је тај раст у истом периоду 2010. износио 13,5 одсто, објавила је британска консултантска кућа "Најт Френк" у извјештају састављеном према глобалном индексу цијена некретнина у градовима, пренио је Танјуг.

Општи закључак је да цијене некретнина расту спорије откако су азијске државе увеле регулаторне мјере с циљем сузбијања инфлације и обуздавања продаје кућа.

На листи од 14 градова са највећим поскупљењима луксузних некретнина, коју је саставила британска консултантска компанија, благо успоравање раста цијена забиљежили су једино Цирих у Швајцарској и Сингапур.

Станови и куће за богату клијентелу знатно су појефтинили у Кијеву, па се украјинска престоница спустила на листи са деветог на 14. мјесто, уз пад цијена од готово шест одсто.

Од јуна 2010. до јуна ове године у Хонгконгу су цијене најскупљих некретнина порасле за 16,1 одсто.

У Санкт Петербургу, у истом периоду, забиљежен је раст цијена луксузних кућа од 12,2 одсто, као посљедица побољшане економске и пословне климе у Русији од почетка године.

У Пекингу су цијене повећане за 8,9 одсто и поред мјера кинеске владе за обуздавање цијена некретнина, тако да у том граду цијене расту по вишој стопи него у Шангају.

У Лондону су цијене више за 8,3 одсто, Шангају за 7,7, Цириху 7,4 одсто, Њујорку - Менхетну 6,8 одсто, Москви 6,3 одсто и Сингапуру 3,4 одсто.

Париз

У Паризу су цијене скочиле за десет одсто и то је један од градова који је достигао те цијене прије рецесије, поред Лондона и Санкт Петербурга, па је сада тај раст нешто спорији.

Високе цијене одржава тражња странаца за некретнинама у Паризу, а посебно гостију са Средњег истока.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана