Поскупљују детерџенти и кућна хемија

Тања Шикањић
Поскупљују детерџенти и кућна хемија

БAЊAЛУКA - Нови талас поскупљења за купце у РС услиједиће 1. јуна ове године, када ће порасти цијене детерџената и средстава за кућну хемију.

Ово су најавили домаћи дистрибутери и произвођачи детерџената који су као разлог поскупљења навели раст цијена ових производа и сировина за производњу на свјетском тржишту.

- Према новом цјеновнику за детерџенте компаније "Хенкел", који почиње да се примјењује од 1. јуна, детерџент "персил" у паковању од три килограма које сада у велепродаји кошта 9,10 КМ, коштаће 9,60 марака - рекао је руководилац продаје у дистрибутерској фирми "Мегамикс", која на домаћем тржишту дистрибуише "Хенкелове" производе.

Он је додао да ће се детерџент "мерикс" у паковању од три килограма које сада кошта 5,60 КМ, према новом цјеновнику плаћати шест марака.

У компанији "Проктер енд гембл", која производи детерџенте "аријел", "бонукс" и "тајд", су истакли да су цијене кључних сировина и енергије за производе те компаније порасле за више од 20 одсто у односу на прошлогодишње, што је повећало трошкове компаније.

- Политика наше компаније не дозвољава нам да спекулишемо о могућим повећањима цијена - рекли су у представништву "Проктер енд гембла" у БиХ, чији производи су у окружењу поскупјели за око десет одсто.

И домаћи произвођачи детерџената су најавили поскупљење својих производа од половине године.

Власник фирме "Еурохем" Ненад Опачић истакао је да ће, због раста цијена сировина на свјетском тржишту, од 1. јуна повећати цијене већине својих производа за пет до десет одсто.

- С обзиром на то да су сировине на свјетском тржишту поскупјеле за више од 40 процената, били смо принуђени да за 70 одсто наших артикала повећамо цијене у распону од пет до десет процената и то је минимално поскупљење, које је било неопходно да бисмо уопште могли да обезбиједимо наставак производње - истакао је Опачић.

Бренд менаџер фирме за производњу детерџената "Дукат" Драган Ждрња рекао је да ће од почетка идућег мјесеца производи ове компаније поскупјети.

- Тренутно израђујемо нови цјеновник, па не знамо за колико ће тачно поскупјети наши производи - истакао је Ждрња.

Потрошачи

Предсједник Покрета потрошача РС Драгован Петровић истакао је да поскупљење детерџената води ка ерозији животног стандарда.

- Поскупљење артикала неопходних за домаћинство сигурно ће представљати још један ударац на ионако скроман буџет потрошача, који ће сада опет морати да коригују своју потрошњу и да новац за скупље детерџенте обезбиједе штедећи на другим, мање потребним артиклима - истакао је Петровић.     

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана