Поскупљују цигарете

Маријана Миљић
Поскупљују цигарете

Бањалука - Већина цигарета које производи Творница духана Ровињ поскупјеће од 1. априла на тржишту БиХ од десет до 20 фенинга по кутији.

Начелник Одјељења за комуникације Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Ратко Ковачевић је рекао да је представништво хрватске компаније у Сарајеву доставило захтјев за поскупљење 24 врсте цигарета из свог асортимана.

- Нове цијене цигарета примјењиваће се од 1. априла - казао је Ковачевић и додао да произвођачи цигарета у БиХ могу било када у току године повећати цијене дуванских прерађевина, с тим што у нову цијену морају уврстити све порезе који се плаћају држави, односно важећу акцизу за 2015. годину и припадајући ПДВ.

Послије поскупљења "Ronhill Black Wave" и "Ronhill Gold Wave" умјесто 3,70 марака коштаће 3,80 КМ. Остале врсте цигарета из производног асортимана Творнице духана Ровињ поскупјеће за 20 фенинга по паклици. "Ронхил блу" ће од априла коштати 4,20, а "WW", "WW Gold 100s", "WW White", "WW White 100с", "WW Pure No. 10" и "WW Pure No.6" четири марке.

Пушачи ће за кутију цигарета "филтер 160", "филтер 160 голд", "филтер 160 вајт", "филтер 160 голд 100 с" и "филтер 160 вајт 100 с" умјесто досадашњих 3,50 плаћати 3,70 КМ.

У никотину ће једино по истој цијени и даље уживати они чији је избор "ронхил рич" и "ронхил вајт престиж".

Цигарете су посљедњи пут поскупјеле 1. јануара 2015. године, а тада су сви произвођачи и дистрибутери дуванских прерађевина формирали више цијене за десет до 60 фенинга по кутији због усклађивања са већом акцизом.

Залихе

Ратко Ковачевић је рекао да су порески обвезници који се баве продајом цигарета Творнице духана Ровињ обавезни да 1. априла попишу залихе цигарета са старим цијенама и списак доставе УИО.

- Разлика акцизе која буде утврђена у пописним листама мора се уплатити најкасније до половине априла - рекао је Ковачевић и додао да ће цигарете на које буде обрачуната и плаћена разлика акцизе бити продаване по новим цијенама, без обзира на то што је на њима стара цијена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана