Поскупљују цигарете

Драгана Келеч
Поскупљују цигарете

Бањалука - Поједине врсте цигарета произвођача "Филип Морис" од 1. јуна ове године на тржишту БиХ поскупјеће за 20 фенинга по паклици, док су неки дувански производи скупљи од почетка овог мјесеца.

- Цигарете "марлборо ред упграде" и "марлборо gold оригинал", чији је произвођач "Филип Морис" д.о.о. Сарајево, од 1. јуна коштаће 3,9 марака, док ће се "marlborо core flavor", "marlboro gold touch" и " marlborо gold fine touch" продавати по цијени од 3,7 КМ - казали су у Управи за индиректно опорезивање БиХ.

Нагласили су да су у овој години запримили неколико захтјева за измјену регистрације малопродајне цијене дуванских производа.

- Дувански производи марке "LD red", "blue" и "silver", произвођача "Јапан тобако интернешнел" а.д. Сента од 2. маја ове године коштају 2,7 КМ, умјесто претходних 2,6 КМ - казали су у Управи за индиректно опорезивање.

Додали су да се прије неколико дана, односно од 19. маја, на тржишту БиХ појавила и нова марка цигарета и то "chesterfield blue" и "chesterfield red", произвођача "Филип Морис", чија цијена износи три марке.

Цигарете у БиХ поскупјеле су и у фебруару ове године, када су "marlboro gold original" и "marlboro red upgrade" поскупјели за 20 фенинга, на 3,7 КМ.

Цијена паклице цигарета " marlboro flavor plus" тада је порасла за десет фенинга, на четири марке.

"Филип Морис" је у фебруару подигао и цијене три врсте "eve" за десет фенинга, тако да је за паклицу "eve divine slims", "eve mistique slims" и "eve mint slims" потребно издвојити 3,2 КМ.

Цигарете "партнер KS BOX " поскупјеле су тада са 2,7 на три марке, а иста ситуација је и са цигаретама "партнер Blue KS BOX". Поскупјеле су и цигарете "classic gold" и "classic blue" за 30 фенинга, а на тржишту се ове врсте цигарета продају по цијени од три КМ.

Већина цигарета у БиХ од почетка ове године поскупјела је за десет до 60 фенинга по кутији.

Усклађивање акциза

Поскупљење цигарета у БиХ почетком ове године представља наставак усклађивања акцизне политике у БиХ са политиком акциза на цигарете у ЕУ.

- Ово усклађивање је почело 2009. године, када је почела примјена Закона о акцизама и усклађивање ће трајати до 2014. године, када би минимална цијена кутије цигарета требало да износи пет марака - казали су раније у УИО БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана