Поскупљује злато

Данијела Стоканић
Поскупљује злато

Бањалука - Злато у РС би ускоро требало да поскупи, а све због раста цијена овог племенитог метала на свјетском тржишту, тврде економисти.

За грам злата тренутно је у РС потребно издвојити од 70 до 100 марака, а још нема процјена за колико би требало да поскупи. Цијене злата су експлодирале ове недјеље, премашивши ниво од 1.280 долара по унци, што је највиша цијена од јануара прошле године, када су биле на врхунцу од око 1.310 долара. Златне полуге су све траженије како инвеститори зазиру од колебљивих акција, обвезница и сирове нафте, тражећи сигурно уточиште у жутом металу.

Како је објаснио извршни директор Удружења економиста РС СЊОТ Саша Грабовац, експлозија цијена злата на свјетском тржишту ће се и те како одразити на цијену овог племенитог метала у РС.

- Свјетске цијене берзанске робе увијек се рефлектују на цијене у РС. Једним дијелом цијене не морају бити директно пропорционалне. Оне могу да порасту више или мање у односу на свјетско тржиште, а све у зависности од тренутне понуде и потражње на нашем локалном тржишту - рекао је  Грабовац.

Додао је да ће у сваком случају до поскупљења злата у наредном периоду у РС доћи.

Потенцијално поскупљење злата није обрадовало ни златаре а ни љубитеље овог жутог метала, за које тврде да је ионако прескупо. У дервентској златари "Брилијант" рекли су да грам злата код њих кошта 70 марака, истичући да ће због нове експлозије цијена злата на свјетском тржишту размишљају о поскупљењу.

- Међутим, надам се да ће се цијена злата ускоро стабилизовати. Још чекамо, буду ли цијене и даље дивљале сви ми, из ове бранше у регији, састаћемо се и договорити о корекцији цијене - рекли су у овој златари, жалећи се да продаја накита никад није била лошија.

О поскупљењу накита размишљају и у приједорским златарама, уколико набавна цијена буде виша.

- Све су прилике да ће и набавна цијена, због ситуације на свјетском тржишту, бити много виша, а како бисмо и ми могли нешто зарадити, мораћемо у корак са њима. Међутим, то нам никако не иде наруку, јер кад сад продаја стагнира, шта ће тек бити кад злато буде скупље - истакла је радница у једној приједорској златари.

Директор једне бањалучке златаре, у којој се грам злата креће од 80 до 100 КМ, Раденко Регојевић истиче да кад је питању поскупљење злата, на тржишту РС то мало спорије иде.

- Наше тржиште није баш развијено да бисмо одмах реаговали, али, ако цијене наставе да скачу, подразумијева се да ћемо и ми морати да их коригујемо - рекао је Регојевић.

Према ријечима златара, у посљедње вријеме највише се купује оно без чега се не може, а то су вјеренички прстен и бурме. Дјелимично у шали поручују да, с обзиром на то каква је ситуације настала, брак ће се почети крунисати и без тога. 

Бањалучанин Драган Илић каже да се не сјећа кад је купио златни накит, али ускоро то има у плану.

- Више волим са дјевојком отпутовати негдје, него дати 300 марака за неки прстен, за који је питање хоће ли носити или не. Недавно сам са колегом ишао да тражимо вјеренички прстен, и они љепши су прескупи - рекао је Илић, питајући се шта ће тек бити ако поскупи злато. 

Откуп

Откупна цијена злата по граму креће се од 30 КМ па надвише. Према ријечима златара, већ неко вријеме и откуп злата стагнира, јер, како кажу, људи се продали шта су имали.

- Неколико година раније становници су немилице продавали своје злато како би, између осталог, платили мјесечне рачуне. Изгледа, продали су све што су имали, јер ни откуп злата више није што је некад био - кажу златари. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана