Поскупљује одјећа у трговинама у Српској

Драгана Келеч
Поскупљује одјећа у трговинама у Српској

БAЊAЛУКA - Због поскупљења памука на свјетском тржишту за скоро 50 одсто, текстилна индустрија у Републици Српској већ отежано послује, а ускоро би могло да дође и до повећања цијена одјеће у трговинама.

Рекла је ово "Гласу Српске" секретар Удружења текстила, коже и обуће у Привредној комори Републике Српске Aлександра Бијелић.

За мјесец дана цијена пола килограма памука на свјетском тржишту порасла је са 0,1 на 0,83 долара, што је највећа цијена памука у 15 година.

Бијелићева каже да ће поскупљење репроматеријала отежати производњу и пласман текстила.

- Предузећа у Српској која се баве производњом текстила и до сада су тешко држала корак са иностраним конкурентима, првенствено због застарјеле технологије. Повећање цијене памука у свијету нови је удар за домаће текстилце, који ће морати трошкове производње да компензују поскупљењем својих произовода - рекла је Бијелићева и додала да су због дешавања на свјетском тржишту у незавидној ситуацији предузећа која имају властите колекције.

Свјетски аналитичари наводе да произвођачи текстила, у поплавама у Пакистану и Кини, које су уништиле скоро 25 одсто укупног свјетског приноса памука, виде разлог за поскупљење одјеће у малопродаји.

- Памучна мајица која сада кошта око 9,5 евра могла би да поскупи за око 1,2 евра, док би за фармерке које су коштале 56 евра, нова цијена била 61 евро - кажу аналитичари.

Свјетски брендови "H&М", "Левис", те произвођач доњег веша "Wonderbra", већ су најавили поскупљења.

Руководилац продаје у предузећу за производњу модне и радне одјеће "Милтекс" Бањалука Вања Поповић каже да нагло поскупљење памука, узрокује још већи притисак на произвођаче одјеће.

Она је нагласила да је тешко предвидјети каква ће ситуација бити у Српској и региону, али да ће више цијене памука имати негативан утицај на текстилну индустрију.

- Становници у Српској најчешће бирају памучна одијела, а домаћим купцима сигурно ће бити тешко да издвајају више новца за гардеробу - додала је Поповићева.

У предузећу "Слатекс текстил" из Слатине рекли су да се њихови инострани партнери већ жале да су им магацини пуни, што значи да постоји застој код крајњег купца, што се аутоматски одражава и на количину посла.

Бутици

У центру моде "Дамјан" Бањалука рекли су да цијене гардеробе која се продаје у Републици Српској зависи од цијена у набавци.

- Aко одјећа од памука буде скупља на свјетским тржиштима, свакако да ће поскупјети и код нас - рекли су у "Дамјану".

У бањалучком бутику "Стефан" кажу да је овогодишња зимска колекција стигла са нешто вишим цијенама него лани, али да су поједини модели и повољнији него раније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана