Поскупљује аутоосигурање у Српској

Марина Чигоја
Поскупљује аутоосигурање у Српској

БAЊAЛУКA - Новим премијским системом који припрема Aгенција за осигурање Републике Српске, а који би требало да буде завршен до краја фебруара, највјероватније ће донијети више цијене аутоосигурања.

За нове тарифе аутоосигурања залажу се  осигуравајућа друштва у Српској.

Директор Aгенције за осигурање РС Божана Шљивар каже да припремају нове услове и тарифе јер су тренутне, наслијеђене из ранијег периода, сазреле за мијењање.

- Сада не можемо са сигурношћу рећи да ли ће доћи до промјена цијена иако се разматра и та опција. Одлуку о новим цијенама доноси Управни одбор агенције за осигурање - казала је Шљиварева.

Она је истакла да ће на основу анализе резултата рада друштва за осигурање у 2010. години бити донесен коначан закључак да ли је потребно повећати цијену осигурања или не.

Предсједник Удружења осигуравајућих друштава РС Мирослав Мишкић каже да су свјесни тога да је евентуално повећање цијена осигурања, посматрано из угла осигураника, непопуларна и непотребна мјера.

- Међутим, са становишта друштава за осигурање то је неопходно. Већ пет и више година радимо по истој цијени, а знамо шта је све у овом периоду поскупјело. За тих пет година промијенила се и законска регулатива у смислу потребе за обезбјеђење разних фондова, подмлађује се возни парк, што значи да је више скупљих аутомобила на путевима и да се штета повећава - казао је Мишкић и додао да ће највјероватније доћи до поскупљења аутоосигурања.

Директор Економског института Бањалука Душко Јакшић каже да је чињеница да се у Српској цијене аутоосигурања нису мијењале већ дуже вријеме.

- Иако се не може рећи да је повећање цијена оправдано, сматрам да мања корекција не би значајно утицала на осигуранике. С обзиром на то да сада имамо могућност увоза старијих возила, мислим да је добро да осигурање буде под контролом и да се више пажње посвети квалитету возила на путевима - казао је Јакшић и додао да би требало стимулисати оне возаче који не праве штету.

Штета

Предсједник секције за осигурање у Удружењу економиста Републике Српске SWOT Огњен Aлексић каже да просјечна штета по возилу на нивоу свих друштава износи око 3.500 марака.

- То је велики новац који друштва исплаћују, а с обзиром на то да пет година није било промјена цијена, сматрам да је одређено поскупљење оправдано - казао је Aлексић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана