Поскупљења загорчала еспресо

Милијана Латиновић
Поскупљења загорчала еспресо

БАЊАЛУКА - Поскупљења на свјетском тржишту загорчала су и еспресо јер су угоститељи широм Републике подигли цијене кафе, па тако грађани у највећем граду Српске шољицу тог напитка у већини локала плаћају од двије до двије и по марке.

Имајући у виду да је кафа увозна роба, да су гориво, а тиме и транспорт драстично поскупјели, и угоститељи ових дана махом подижу цијене тог топлог напитка. У локалима у којима су до јуче кафу пили за 1,50 или двије марке, гости сада издвајају пола марке више.

Члан Управног одбора Удружења послодаваца трговине, туризма и угоститељства РС “Хорека” Златан Татић рекао је за “Глас Српске” да је с првим поскупљењима горива порасла и цијена кафе у угоститељским објектима, па у све више локала шољица тог напитка кошта 2,50 КМ.

- Све је поскупјело, тако да поскупљује и кафа. Осим тога, муку мучимо с недостатком радне снаге, тако да и ово мало радника што имамо покушавамо задржати већим платама, а да бисмо то могли испунити, подижемо цијене хране и пића. Неминовно је да ће цијена кафе расти све док се не смире дешавања на глобалном нивоу - рекао је Татић.

Иако угоститељи подизање цијена правдају проблемима у које су запали због кризе на глобалном нивоу, заштитници права потрошача сматрају да је ово поскупљење кафе нереално и да многи сада лове у мутном и користе прилику да остваре зараду.

- Нема основа за толико поскупљење, јер таквим цијенама угоститељи неће, како тврде, сачувати своје раднике, већ ће изгубити муштерије, а онда доћи у ситуацију да затварају локале. Вјерујем да није било неопходно да подигну цијену баш за пола марке. Кафа је постала луксуз, а двије кафе у кафићу коштају као литар уља. Да није жалосно, било би смијешно - рекла је извршна директорица Удружења за заштиту потрошача “Дон” из Приједора Муриса Марић.

Она је упитала угоститеље колико је поскупио килограм кафе у набавној цијени, нагласивши да није реално да цијену једне шољице овог напитка дижу за 0,50 КМ.

- Исто тако, нереално је поскупјела и кафа у маркетима коју купујемо за домаћинство, јер цијена у зависности од произвођача достиже 8,50 марака за пола килограма - казала је Марићева.

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, за два мјесеца ове године увезено је кафе, чаја и зачина вриједних близу 22 милиона марака, махом из Хрватске, Словеније и Италије. У истом периоду БиХ је извезла тих производа у вриједности нешто већој од четири милиона марака, највише у Словенију, Њемачку и Италију.

Количина

Угоститељи кажу да је кафа један од најважнијих производа у локалима и да потрошња кафе не пада без обзира на цијене.

- Од килограма кафе у кафићима направимо око 120 шољица - рекао је Златан Татић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана