Поскупљења и када за то нема основа

Драгана Келеч
Поскупљења и када за то нема основа

БAЊAЛУКA - Разна роба, на чију производњу скок цијена репроматеријала код нас и у свијету не утиче директно, поскупљује са сваком измјеном цијена основних животних намирница. Произвођачи ово често користе као изговор за поскупљење читавог низа других производа.

Посљедње поскупљење брашна, уља, јаја и других прехрамбених производа у септембру повукло је за собом и скок цијена већег броја других артикала.

Промјена цијена пшенице или нафте на свјетском тржишту за собом вуче и поскупљење низа производа код нас.

Помоћник министра за трговину и туризам Републике Српске Душанка Тегелтија каже да трговци често нереално дижу цијене своје робе, иако се не налазе у ланцу оних производа за које постоји реалан основ за поскупљење.

- Када дође до поскупљења основних животних намирница, то се зна често злоупотријебити, па тада поскупе и производи који не би требали - казала је Тегелтија и додала да се дешава и да произвођачи подигну цијене својих производа иако им сировине нису поскупјеле.

Она је додала да су цијене у Српској посљедњи пут порасле у септембру, и то за око 13 одсто у односу на август,

- Брашно је у септембру било скупље за 30 одсто, а јаја и уље за око 11 одсто у односу на мјесец раније - рекла је Тегелтија.

Секретар Уније удружења потрошача Републике Српске Драгован Петровић рекао је да трговци када хоће да повећају цијене, увијек могу да нађу разлог за то.

- Трговци увијек желе да остваре што већи профит и то им је мотив за више цијене, иако за то можда немају оправдан разлог - казао је Петровић и додао да су ове године цијене уља и брашна зависиле од цијена сировина на свјетском тржишту.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица рекао је да више цијене основних животних намирница, као што су брашно и уље, утичу на цијене осталих производа.

- Када расте цијена уља или брашна, само производи који су уско повезани са овим намирницама имају реалан основ да поскупе - казао је Вукмирица.

Млинари

Сарајевска компанија "Клас" јуче је повећала цијену килограма брашна за један до два фенинга, због нестабилности цијена пшенице на свјетском тржишту.

Предсједник Удружења млинара Републике Српске Зоран Кос рекао је да су корекције цијена брашна у РС индивидуалне, односно да зависе од залихе пшенице у складиштима.

- Овог мјесеца нећемо кориговати цијене, али не знамо шта ће бити идући мјесец, када се потроше залихе старе пшенице - казао је Кос.

Предсједник Секције млинара при Привредној комори дистрикта Брчко Мирослав Ћосић рекао је да брчански млинари и пекари за сада неће повећати цијене брашна и пекарских производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана