Поскупљења горива мања, али су чешћа

Марина Чигоја
Поскупљења горива мања, али су чешћа

Бањалука - Цијене горива у Српској у посљедње вријеме порасле су више пута и на већини пумпи већ су премашиле двије КМ по литру.

За разлику од ранијег периода, када су цијене расле за седам до десет фенинга по литру, нафташи у посљедње вријеме прибјегавају мање примјетним поскупљењима и подижу цијене по два или три фенинга. То, међутим, чине знатно чешће тако да су се оне почеле приближавати прошлогодишњем нивоу иако је вриједност нафте на свјетском тржишту и даље прилично ниска.

Цијена горива почетком марта ове године кретала се од 1,85 до 1,87 КМ по литру, а сада је већа и до 20 фенинга. На највећим пумпама у Бањалуци дизел је у петак коштао од 1,92 до 2,05 марака, а бензини од 1,92 до 2,14 марака по литру.

Замјеник предсједавајућег Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС Саша Ћејић каже да они не одређују цијене горива, већ власници бензинских пумпи с обзиром на то да је тржиште слободно. Истакао је да Рафинерија нафте у Броду сваког уторка излази са својим цијенама и да тада долази до промјена и на пумпама.

- Сваки власник бензинске пумпе задржава право промјене цијена кад год хоће, односно у зависности од тога колико има залиха. Цијене у малопродаји прате промјене на свјетском тржишту. Средином марта је барел нафте коштао 55 долара, а данас је његова цијена 66,68 долара с тим што је у марту долар био јачи него сада, што такође утиче на цијене - нагласио је Ћејић.

Он тврди да је од марта цијена горива у РС скочила за десетак фенинга по литру.

- Марже су чак и смањене и дистрибутери раде на минималним маржама које износе око седам фенинга у односу на рафинерију - казао је Ћејић и додао да су цијене горива у РС знатно ниже у односу на ФБиХ и земље у окружењу.

Цијена нафте на свјетском тржишту пала је у петак усљед забринутости због несмањеног обима глобалне производње и превеликих залиха. Америчка “лака” нафта за испоруку у јуну појефтинила је на Њујоршкој берзи на 59,81 долар, док је нафта типа “брент” за јунску испоруку у Лондону појефтинила на 66,64 долара за барел.

Цијене горива на највећим пумпама у РС

Пумпа дизел бензин 95 бензин 98

“Крајинапетрол” 1,99 1,99 2,05

“Нестро петрол” 1,99/2,05 1,99 2,14

“Нешковић” 1,92 1,92 2,05

“Нис” 1,95 1,99 2,05

“Супер петрол” 1,92 1,92 2,05

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана