Поскупљења довела перадарство на ивицу опстанка: Пласман на богатија тржишта једини излаз

Милијана Латиновић
Поскупљења довела перадарство на ивицу опстанка: Пласман на богатија тржишта једини излаз

БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Цијене пилетине и јаја скочиле су за 15 одсто протеклих дана, а домаћи произвођачи упозоравају да је пласман на богатија тржишта једини спас, иначе ће се производња угасити.

Иако грађани у појединим маркетима за килограм пилећег бијелог меса издвајају близу 15 марака, произвођачи тврде да ни изблиза нису поскупјели месо и јаја у поређењу са поскупљењем основних компоненти за исхрану живине.

Предсједник Удружења заједнице живинара РС Предраг Миличић рекао је за “Глас Српске” да је стање у овом сегменту производње алармантно.

- Већ четврту седмицу нема набавке компоненти за сточну храну из Србије, Мађарске и других земаља. Цијене кукуруза и сојине сачме биљеже историјске максимуме, а произвођачи због поприлично сиромашног тржишта само мањим дијелом могу та поскупљења да пренесу на крајњу цијену, тако да је производња под великим знаком питања - казао је Миличић. Наглашава да због свега тога константно апелују на надлежне да им помогну у превазилажењу проблема.

- Нажалост, до данас није забиљежен ниједан потез ентитетских влада ни Савјета министара БиХ у том смјеру. Живинарство није обухваћено ни овом подршком од десет милиона марака из Компензационог фонда РС. Поново смо заобиђени и једино тражимо једнак третман као што имају остале гране производње, мљекарство, сточарство или воћарство - рекао је Миличић, нагласивши да се цијене мијењају свакодневно.

Додао је да је сојина сачма коштала мање од 400 евра по тони, а да сада кошта више од 600 евра.

- Нека нормална цијена кукуруза је 0,30 КМ по килограму, а сада се не може купити испод 0,70 КМ - рекао је Миличић, који је и директор фирме “Агрекс” из Доњег Жабара, која једина у БиХ има дозволу за извоз јаја за прераду у Европску унију. Он је казао да ће “Агрекс” ових дана први пут послати пошиљку у Италију.

- Пласман на богатија тржишта једино је рјешење за вишкове који ће се јавити - казао је Миличић.

На тежак положај упозорили су и перадари из ФБиХ, наглашавајући да се налазе у безизлазној ситуацији. Они су затражили од Владе ФБиХ да буду увршћени у програм подршке, иначе ће бити спремни да траже своја права протестима.

У Удружењу перадара ФБиХ наводе да овај сектор “води немогућу шаховску партију на брисаном простору против два топа”, као и да ће у неколико потеза, уколико изостане помоћ надлежних, услиједити “шах-мат”, у којем ће “матирани” бити бројни произвођачи, откупљивачи и прерађивачи из области перадарске производње.

 Амбалажа

Предраг Миличић је казао да је цијена гаса на свјетским берзама отишла у небо, а то за собом вуче поскупљења у свим гранама производње.

- Свјетска цијена гаса је виша за 11 пута, можете замислити онда за колико ће поскупјети амбалажа неопходна за производњу конзумних јаја - рекао је Миличић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана