Поскупјела кафа на свјетском тржишту

Глас Српске
Поскупјела кафа на свјетском тржишту

ЛОНДОН - Проблеми са испорукама кафе из Индије и Вијетнама и планови већине земаља Латинске Aмерике да идуће године обнове плантаже ове биљке подстакли су раст цијене кафе на свјетском тржишту, оцјењују аналитичари.

За 453 грама кафе тражи се 2,046 долара, што је рекордна цијена овог производа од августа 1997. године, пренијеле су агенције.

Цијена кафе за децембарске испоруке ове седмице порасла је на 1.975 долара за тону, што је највиши ниво од октобра 2008. године.
Aналитичари наводе да ће мања понуда кафе на тржишту убрзо изазвати раст цијена у цијелом свијету, с обзиром на то да Индија, због дуготрајних киша, већ има великих проблема са допремањем сирове кафе за прераду.

Произвођачи у Вијетнаму већ прогнозирају нижи род кафе за око три процента.

Предсједник индијске Aсоцијације извозника кафе Рамеш Раџа каже да ће берба кафе у Индији почети средином новембра, са три седмице закашњења.   

Организација произвођача кафе у Русији објавила је да би залихе кафе ове године могле бити смањене и због најаве појединих земаља да обнове фонд стабала биљке.

- С обзиром на то да се род са нових садница очекује најраније за три до четири године, инвеститори су реаговали растом цијена кафе на тржишту - кажу из руске Организације произвођача.

Мексико, гдје је у току реализација програма субвенционисања подмлађивања плантажа кафе, планира да до 2014. године обнови најмање 60 одсто плантажа. 

У Колумбији, другом по величини свјетском произвођачу кафе сорте арабика, планира се покретање сличног програма на прољеће 2011. године.

Страховања о поскупљењу кафе отежава и чињеница да су плантаже у Костарики заражене гљивичним обољењем због константне облачности и обилних киша.

Институт за кафу ове земље снизио је прогнозу овогодишњег рода за 3,5 одсто.

Бразил

Бразилски произвођачи кафе налазе се у најтежој ситуацији, оцјењују аналитичари, јер се осим са слабим родом суочавају и са преоптерећеношћу лука, што онемогућава испоруку.

- Готово десет одсто количина кафе за испоруку чека на утовар, а најтежа ситуација је у луци Сантос, из које се извози три четвртине бразилске кафе - наводе аналитичари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана