Посао за 1.200 особа

Маријана Миљић
Посао за 1.200 особа

Бањалука - Завод за запошљавање РС расписао је јавни позив за додјелу 3,28 милиона марака као подстицај за запошљавање 920 радника код привредника и за суфинансирање самозапошљавања 280 особа.

Јавним позивом под називом "Пројекат подршке запошљавања у привреди РС", који је отворен до 21. јула, обухваћено је запошљавање свих структура незапослених од неквалификованих до оних са вишом стручном спремом на период најмање од годину.

- Послодавцима ће бити додијељено 2,3 милиона марака. Предвиђено је да запосле 980 људи, а по једном запосленом добиће 2.500 марака - наведено је у јавном позиву.

За суфинансирање самозапошљавања предвиђено је 3.500 марака по особи, а за те сврхе укупно је планирано 980.000 КМ.

Послодавцима у РС који прођу јавни позив, 60 одсто средстава за запошљавање биће исплаћено одмах по пријему радника и закључивању уговора са Заводом, док ће преосталих 40 одсто бити исплаћено годину након пријема радника.

Када је у питању додјела новца за самозапошљавање 70 одсто новца биће исплаћено одмах по потписивању уговора, а преостали износ годину послије заснивања радног односа. Максималан број лица чије ће се запошљавање суфинансирати по једном послодавцу је 50.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Предраг Згоњанин рекао је да су послодавци у овом јавном позиву инсистирали да се искључиво пријављују фирме из реалног сектора, те да буде забрањено пријављивање предузећа из јавног сектора.

- Тражили смо да буде забрањено пријављивање на јавни позив послодавцима који само планирају да узму новац. Потребно је да се пријављују само фирме које имају мјеста за нове раднике - рекао је Згоњанин и додао да ће на крају, по истеку јавног позива, тражити контролу свих предузећа која су се пријавила за добијање средстава по овом пројекту.

Пријављивање

За новац неће моћи аплицирати послодавци који су користили новац из досадашњих пројеката запошљавања и нису испоштовали уговорене обавезе из ранијих пројеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана