Посао вијека за британске вепрове

Independent
Посао вијека за британске вепрове

Лондон - Британија ће од наредне године почети да извози свињску сперму кинеским фармерима, у оквиру договора вриједног 45 милиона фунти.

Упркос томе што је Кина дом за половину свјетске популације свиња, што је чини највећим тржиштем свињетине на свијету, власти у Пекингу забринуте су за квалитет узгоја. Сада је на британским вепровима да побољшају генетику кинеских свиња.

Овај посао обезбјеђен је захваљујући британском министру животне средине Овену Патерсону који је био дио привредне делегације која је ове недјеље посјетила Кину, а коју је предводио предсједник владе у Лондону Дејвид Камерон.

Бар четири британска центра за вјештачко осјемењавање требало би да почну извоз у Кину послије Нове године.

Протокол потписан с кинеским партнерима предвиђа извоз како свеже тако и смрзнуте свињске сперме, у зависности од потреба.

"Чинимо све што је у нашој моћи да захваљујући партнерству с Кином, осигурамо развој привреде широм земље, што укључује и узгајиваче свиња", изјавио је представник за штампу британске владе.

"Овај посао донаће 45 милиона фунти бритнским фирмама, и омогућиће да најбољи британски вепрови помогну одржавању највеће свињске популације на свијету", додао је он.

Сарадња се неће завршити на осјемењавању. Постоје планови да се свињске ножице, које се не једу у Британији, такође извозе у Кину.

"То би представљало мултимилионски посао за Британију и гастрономску посластицу за кинеску трпезу", оцијенио је портпарол британске владе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана