Посао у Европи постао привилегија

Глас Српске
Посао у Европи постао привилегија

МAДРИД - У Европској унији опадају оптимизам и запосленост, а експерти упозоравају да је садашња незапосленост највиша од Другог свјетског рата. Посебно забрињава то што је међу незапосленима највише младих.

Добити посао у Шпанији је као добитак на божићној лутрији, а редови на тржиштима рада су као они испред уплатних мјеста шпанске лутрије.

Монте Сола из Барселоне је незапослена и мајка је двоје дјеце. За њу је сваки дан борба да преживи, а сваки хонорарни посао радост.

- Понекад се уплашим да ће доћи до народне побуне. Толико људи је без посла, без кућа. Најгоре је што ништа не можемо да урадимо - описује Монте Сола, преноси РТС.

Са стопом незапослености од готово 22 одсто, Шпанија је рекордер у Европској унији. Страхују, прије свих, млади јер је без посла 50 одсто младих до 25 година.

Они који приводе студије крају не надају се запослењу. Они који имају посао признају да су привилеговани, али не знају до када.

У премијерску фотељу недавно је сјео конзервативац Маријано Рахој, чији је план стезање каиша свуда гдје је могуће. Грађани, међутим, нису оптимисти.

Стопа незапослености у 17 земаља еврозоне је рекордна и износи 10,3 одсто. Незапосленост је порасла и у Европској унији и сада је 9,8 одсто.

Европски званичници опомињу да може боље, али државе оклијевају да уложе новац. Потребно је 30 милијарди евра да би се смањила незапосленост младих и подстакао привредни раст.

Европљани морају да дјелују брзо и ефикасно. Већ на сљедећем самиту лидера ЕУ крајем јануара главна тема биће незапосленост. Велики је проблем и изазов, када се зна да многе земље неће забиљежити већи привредни раст, док некима пријети и рецесија.

Европска радна књижица

Како би подстакла запошљавање на територији Европске уније, Европска комисија предлаже увођење европске радне књижице.

Европски комесар за унутрашње тржиште Мишел Барније каже да би та радна књижица била у облику електронског сертификата, како би запослени могли да пошаљу своје податке послодавцима у било коју државу Уније.

- Поједноставило би се признавање квалификација. То би омогућило лакши приступ европском тржишту рада и утицало на привредни раст - објашњава Барније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана