Португалији 78, а Ирској 1,6 милијарди евра

Глас Српске
Португалији 78, а Ирској 1,6 милијарди евра

ВAШИНГТОН - Међународни монетарни фонд (ММФ) одобрио је око 1,6 милијарди евра нове транше зајма Ирској, погођеној дужничком кризом, а Португалији 78 милијарди евра.

ММФ је саопштио да је завршио најновију анализу напретка Ирске под условима пакета помоћи од 85 милијарди евра коју су министри финансија 16 чланица еврозоне одобрили тој држави у новембру, и да је спреман да пусти најновију траншу зајма, пренијеле су агенције.

- Ирска је остварила напредак у превазилажењу најгоре економске кризе у недавној историји - наводи се у саопштењу ММФ-а.

Aнализа је одгођена политичким превирањима подстакнутим економским колапсом те државе који је довео до избора нове владе у марту.

Претходно су министри финансија земаља еврозоне одобрили трогодишњи пакет финансијског зајма Португалији од 78 милијарди евра и саопштили да ће влада у Лисабону затражити од приватника да гарантују отплату дијела португалског дуга.

Трећину износа осигураће Међународни монетарни фонд, а двије трећине, односно 52 милијарде евра, Европска унија.

- Министри су се једногласно сложили да се одобри финансијска помоћ као одговор на захтјев португалских власти од 7. априла 2011. године. Министри се слажу с Комисијом и Европском централном банком да је давање зајма Португалији потребно ради очувања финансијске стабилности у еврозони и у ЕУ као цјелини - каже се у изјави коју су прихватили министри финансија чланица еврозоне.

Португалија је трећа земља еврозоне, послије Грчке и Ирске, која ће добити међународну помоћ у посљедњих 12 мјесеци.

Инфлација

Инфлација у зони евра повећана је у априлу на 2,8 одсто, на највиши ниво за 30 мјесеци, са 2,7 одсто у марту, показали су јуче објављени подаци статистичке службе Европске уније Евростат.

Инфлација у седамнаесточланој еврозони повећана је на највиши ниво од октобра 2008, када је достигла 3,2 одсто.
Стопа инфлације у априлу 2010. износила је 1,6 процената, пренијеле су агенције.

Aприл 2011. је пети узастопни мјесец у којем је инфлација била изнад циља Европске централне банке (ЕЦБ) од два одсто.

Већи пораст инфлације од очекиваног, подстакнут скоком цијена енергије и сировина, приморао је прошлог мјесеца ЕЦБ да подигне кључну каматну стопу на 1,25 одсто, први пут за готово три године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана