Португалија важе помоћ ЕУ и ММФ-а

Глас Српске
Португалија важе помоћ ЕУ и ММФ-а

ЛОНДОН - Послије Грчке и Ирске, Португалија ће ове седмице вјероватно постати идућа чланица еврозоне која ће, због презадужености, бити принуђена да прихвати финансијску помоћ Европске уније и Међународног монетарног фонда, пише јуче лондонски "Дејли телеграф".

Као и у случају Ирске, Њемачка и Француска желе да Лисабон пристане на пакет помоћи од око 80 милијарди евра како би била избјегнута могућност ширења кризе заједничке валуте.

Сличног мишљења су наводно и Финска и Холандија.

Лондонски лист пише да су о овоме већ обављени први разговори са Португалцима, пренијеле су агенције.

Обје стране демантују постојање било каквих притисака или посебно алармантне несташице новца у трезорима лисабонске владе.

- Баш овакав случај био је и са Ирском, која је на крају била принуђена да прихвати помоћ по цијену завођења изузетно драстичних мјера штедње - пише "Дејли телеграф".

Лист објашњава да иза свега стоји страх Берлина и Париза да би криза могла да се прошири на Шпанију чија је привреда два пута већа од грчке, ирске и португалске заједно.

Иако је Португалија једна од најмањих држава еврозоне, аналитичари наводе да њени проблеми и те како могу да продубе европску дужничку кризу.

Лисабону је неопходно да на слободном тржишту позајми 20 милијарди евра ове године за финансирање јавних рачуна. Португалска влада планира да добије 1,25 милијарди евра крајем седмице продајом трогодишњих и деветогодишњих обвезница, као систем кључног испитивања повјерења улагача.

Португалски премијер Жозе Сократеш раније је изјавио да земљи није потребна финансијска помоћ.

Трошкови задуживања

Камата на десетогодишње државне обвезнице Португалије порасла је јуче на највиши ниво откако постоји евро, чиме јачају нагађања да ће земљи бити потребно финансијско спасавање као Грчкој и Ирској. Камата је четвородневним узастопним растом достигла 7,16 одсто. Трошкови позајмљивања задужене Португалије расли су константно током прошле године, упоредо са јачањем сумње улагача у њено финансијско здравље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана