Португалија: Строге мјере штедње пријетња по људска права

Танјуг
Португалија: Строге мјере штедње пријетња по људска права

Лисабон - Комесар Савјета Европе за људска права Нилс Муижниекс оцијенио је у Лисабону како “фискалне мјере штедње које су до сада примјењене у Португалији у великој мјери утичу на људска права најрањивијих социјалних група, нарочите дјеце, старијих лица и Рома.”

Комесар Муижниекс је поздравио напоре владе Португалије за ублажање утицаја финансијске кризе, нарочито кроз програм “социјалне заштите” усвојен крајем 2011, али је примијетио како је “потребно далеко више систематског рада да се у потпуности заштите и поштују стандарди социјалних и економских права на које се Португалија обавезала”, саопштено је из Савјета Европе (СоЕ) у Стразбуру.

Комесар је током посјете указао на забрињавајуће информације, према којима опасност од сиромаштва пријети зе више од 20 одсто дјеце и старијих лица у Португалији.

Муижниекс је изнио како су у разговорима које је имао са бројним саговорницима, укључујући омбудсмана, потврђени проблеми у којима се налазе старије особе.

“Пензије су замрзнуте, док су трошкови болничког лијечења и јавног транспорта порасли,” рекао је Муижниекс, својевремени летонски активиста за права човека.

Истовремено, прошлогодишња званична стопа незаполесности у овој земљи је процјењена на 14 одсто, док је почетком 2012. та стопа код младих наводно достигла 34 одсто.

“Ово је ситуација која је угрозила велика достигнућа на плану људских права, као и социјалну кохезију у друштву. Португалија је држава потписница Европске социјалне повеље, према којој се обавезала да ће ефикасно штитити све особе које живе или ризикију живећи у ситуацији социјалне искоључености или сиромаштва. Запошљавање, становање, образовање и социјална и здравствена помоћ су основна социјална права, која не смеју бити игнорисана чак ни у временима економске кризе,” поручио је Муижниекс.

Комесар је, такође, саопштио да све већи број дјеце у Португалији напушта школовање како би пронашли запослење и помогли породицама и себи.

“Захтјевам од владе да предузме све неопходне мјере и обезбиједи да кроз одговарајуће институције, попут Националне комисије за заштиту дјеце и младих у опасности, спријечи поновно појављивање експлоатације дјечје радне снаге,” казао је комесар СоЕ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана