Породице које зарађују милијарде

Дојче веле
Породице које зарађују милијарде

Од 100 највећих фирми у Њемачкој, 51 је у породичним рукама. Та породична предузећа биљеже бржи раст од других и спадају међу најусјпешнија у земљи.

Зову се „Шефлер-Континентал”, „Кнор-Бремзе”, „Берингер Ингелхајм, „Росман” или „Алди”, и имају нешто заједничко: њима управљају породице.

Од 100 највећих предузећа у Њемачкој, 51 је у рукама предузетничких породица. Њихови промет је 2011. растао брже него у другим фирмама, показали су резултати анализе, коју је спровео Институт за породична предузећа из Штутгарта.

Та предузећа послују надпросјечно успјешно, иако спектакуларни банкроти, попут оног ланца дрогерија „Шлекер”, муте ту слику. Од око 2.058 милијарди евра промета, колико је остварило 100 највећих фирми у Њемачкој, удео оних у породичном власништву је 915 милијарди евра.

Међутим, фирме које воде породице, протеклих деценија нису имале тако јаку позицију. Академија за привредна предузећа из Бона „Интес” је 2005. при сличној анализи утврдила да је међу топ-100 предузећа у Њемачкој, само једна трећина у породичном посједу.

Савјетничка канцеларија „Прогенијум” из Баварске недавно је израчунала да је 1980. године међу 50 водећих њемачких предузећа, само у 15 њих на челу била једна особа или породични клан.

Док је раније обично било ријечи о томе да ће фирме које су на берзи с временом потиснути велика породична предузећа, анализа IFF-а показала је управо супротно. „Никад још није било толико породичних предузећа међу топ-100 у Немачкој, као 2011. године”, каже професор Бинц за DW

Фолксваген, трећи произвођач аутомобила на свијету, заправо је породична фирма.

Готово половина од 51 породичног предузећа протекле године забиљежила је двоцифрени раст промета. За многе је 2011. била рекордна година. Као прваци раста се, на пример, истичу ланац дрогерија „Росман” или трговачко подузеће „Алфред Тепфер”.

За динамичан развој се побринуо и „Фолксваген”. Тај произвођач аутомобила, код којег су кормило преузеле породице Пих и Порше, и које, према томе потпада под дефиницију породичног предузећа, 2011. је забиљежио раст промета за 26 одсто – на 159 милијарди евра.

Аутомобилска индустрија уопште припада оним секторима у којима су се породична предузећа протеклих година показала нарочито погодна за раст и отпорна на кризе. Само три предузећа су протекле године биљежила губитке.

Многа породична предузећа су се током година одлично развила. Међу њих, на примјер, спада и концерн за производњу и трговину племенитим металима. То предузеће је 2007. забиљежило 12 милијарди евра промета, а прошле године чак 26 милијарди. Или рецимо нафтно предузеће „Макрвард и Бахс”, које је у истом периоду забиљежило раст промета са 11 на 17,3 милијарди евра.

Размишљају у генерацијама

Иза тих успјешних прича, неријетко се крију истакнуте предузетничке личности. Уз то долази да породична предузећа не размишљају у категоријама квартала, већ генерација. То нужно утиче на дугорочну стратегију.

Ипак, породична предузећа свијеснија су ризика него запослени менаџери, добра породична предузећа своје раднике третирају као једну велику породицу и тиме стварају својеврстан осјећај заједништва, обиљежен узајамном лојалношћу и повјерењем.

У Филману руководство добија бонусе само ако су муштерије задовољне

Према резултатима анализе штутгартског института IFF, код ових предузећа, муштерија је више у центру пажње него код других великих предузећа, која прије свега интересују њихови дионичари, напомиње професор професор Марк Бинц, предсједавајући савјета Института за породична предузећа и старији партнер штутгартске адвокатске канцеларије „Бинц и партнер Бинц .

Он додаје да постоје разлике и у платама чланова управног одбора, па се тако, на примјер, плате људи у ланцу оптичких радњи „Филман” формирају према задовољству муштерија.

Бинц, међутим, упозорава и да код јаких породичних предузећа штошта може да крене наопако, па би тако и друге фирме, а не само „Шлекер”, могла да задеси судбина брисања са списка успјешних.

Велики банкроти догодили су се и случајевима трговачког предузећа „Аркандор” и највећег грађевинског предузеће у Њемачкој „Валтербау”. А преузимања од стране других, такође могућа, попут случаја произвођача машина „Пуцмајстер”, кога су преузели кинески инвеститори.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана